Prima Casă salvează piaţa imobiliară din Cluj VIDEO

Prima Casă salvează piaţa imobiliară din Cluj VIDEO
Programul Prima Casă salvează piaţa imobiliară din Cluj. O dovedesc chiar datele furnizate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Numărul tranzacţiilor încheiate în luna februarie a acestui an a crescut cu peste 10 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Specialiştii în domeniu susţin că majoritatea imobilelor au fost achiziţionate prin credite ipotecare şi Prima Casă.

Dacă vânzările au intrat în stand-by în anul 2008,odată cu apariţia crizei, programul guvernamental a reuşit să crească numărul imobilelor tranzacţionate. La acest lucru a contribuit substanţial şi scăderea preţurilor din ultimii ani.

"În luna februarie 2012 ai fost înregistrate 1800 de tranzacţii realizate de persoane fizice, în timp ce au fost înregistrate şi peste 650 de ipoteci", spune consilierul juridic Andrada Giuruţan.

Faţă de februarie 2011, aceste cifre reprezintă o crestere de 11 procente a numărul imobilele vândute la nivelul judeţului. Şi numărul ipotecilor înregistrate în cartea funciară a crescut cu peste 30 de procente. Acest lucru s-a făcut simţit şi în agenţiile imobiliare clujene.

"Numărul clienţilor care ni se adresează este mai mare cu aproximativ 20 de procente faţă de anul trecut. Este adevărat, însă, că majoritatea vin cu credite ipotecare prin Prima Casă. Foarte puţini sunt cei care mai cumpără imobile cu banii jos", spune consilierul imobiliar Paul Terheş.

În Cluj, dar şi în zonele limitrofe, preţurile apartamentelor au scăzut în ultimii doi ani cu aproximativ 20 de procente. Cei care doresc să-şi cumpere un imobil prin Prima Casă trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. În primul rând solicitanţii trebuie să nu deţină sau să nu fi deţinut un imobil în proprietate. Apoi să asigure un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 de euro, sau de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60.000 de euro, daca pretul acesteia este mai mare de 60.000 de euro. După achiziţionare, beneficiarul programului guvernamental nu are voie să vândă imobilul în următorii cinci ani.

Reporter: Bianca Suciu
Imagine: Călin Fedeleş

Comenteaza