Prietenii TIFF saltă încasările hotelurilor

Prietenii TIFF saltă încasările hotelurilor
Festivalul de film va creşte gradul de ocupare al unităţilor turistice din oraş. Unele hoteluri din centru sunt complet ocupate câteva zile, cu vârf de clienţi în cele două weekenduri.

Cel mai mare festival al Clujului aduce în acest an în oraş peste 800 de invitaţi. Cum acesta se adresează unui public avizat, în Cluj nu curg valuri de turişti, dar invitaţii români şi străini şi fanii tradiţionali ai Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) cresc numărul de vizitatori.

În lista partenerilor pe segmentul de ospitalitate, organizatorii au trei hoteluri: recent deschisele Grand Italia, Akantus şi Univers T, unitate aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Peste 800 de invitaţi sunt aşteptaţi la TIFF, principalii clienţi pentru piaţa hotelieră. Fiind acum, cu cele 200 de camere, cel mai mare hotel din oraş, Grand Italia este pentru prima dată partener oficial al festivalului. În funcţie de zile, la hotelul din Bună Ziua vor fi ocupate zilnic între 50 şi 100 de camere pentru cei veniţi la TIFF. "Cei mai mulţi oaspeţi de festival vin în primele trei zile de evenimente şi în ultimele trei. Pentru noi este destul de avantajos: suntem parteneri, le-am acordat unele facilităţi, dar se şi încasează bani. Ca grad de ocupare, în această perioadă suntem peste medie, vom ajunge undeva la 60-70%", a menţionat Simion Prunean, reprezentantul Grand Italia.

"Anul trecut, când hotelul nostru nu era operaţional, dar aveam de adus parteneri din Italia, în perioada TIFF nu mai găseai camere în oraş. Acum nu mai e chiar aşa. Poate că sunt mai puţini participanţi sau explicaţia constă şi în faptul că acum sunt mai multe hoteluri în Cluj", a completat Prunean. Partener tradiţional mai mulţi ani la rând, City Plaza (acum trecut de la 4 la 5*) a ieşit din lista "prietenilor" oficiali, dar a rămas conectat la secţiunea petreceri. "Nu s-a găsit o soluţie avantajoasă de parteneriat de ambele părţi. Furnizăm în schimb cateringul pentru petrecerea de deschidere la Casa TIFF şi pentru alte câteva petreceri. Cina de închidere se va face la Bricks (restaurant deţinut de proprietarul City Plaza, Sorin Dan - n. red.). Avem câteva camere rezervate de clienţi veniţi pentru TIFF şi care şi-au făcut rezervările direct", a menţionat Cosmin Sîndean, manager al City Plaza.

Primul hotel cotat la 5* în Cluj, Opera Plaza, nu este partener oficial al festivalului, dar gradul de ocupare din primul weekend TIFF s-a apropiat de 50%, mult peste media din această perioadă. "Pentru un weekend acest grad de ocupare e foarte bun. O parte dintre oaspeţi au venit probabil pentru TIFF, fiindcă, în mod obişnuit, la final de săptămâna media este de 30-35% ca grad de ocupare. Clujul nu este destinaţie turistică, aşa că hotelul merge cel mai bine în timpul săptămânii, când au loc evenimentele de business", a explicat Călin Buzoianu, coproprietar al hotelului.

Eximtur, agenţie partener a TIFF, a conceput chiar un pachet special pentru city break-uri, nu foarte solicitat. "Vin în oraş în special colaboratori şi prieteni ai TIFF, dar şi cei care cunosc de mult timp festivalul. Evenimentul este unul axat pe film, dar are şi multe evenimente conexe. Totuşi, se adresează unui public specializat, aşa că nu au fost foarte multe cereri pentru pachet, prin agenţie. Targetul e unul destul de restrâns, publicul mai trebuie educat. Cine e interesat vine oricum; unii au prieteni la Cluj şi nu vor neapărat cazare", a menţionat Salvadora Kiss, reprezentant al Eximtur.

Cu toate acestea, pentru hotelurile amplasate în centru şi în apropierea punctelor cheie de desfăşurare a evenimentelor de festival sunt 10 zile bune: există unităţi care ajung să fie ocupate la capacitate maximă. "Anul acesta vin foarte mulţi invitaţi din afara Clujului, unii din afara ţării. Sunt 700-800 de oaspeţi. Au umplut câteva hoteluri. Gradul maxim de ocupare se atinge în cele două weekenduri - în cel de deschidere, dar şi în perioada 7-10 iunie, după ce încep Zilele Filmului Românesc, când urmează să vină mulţi actori şi regizori, în special din Bucureşti", a completat Kiss.

Casă nouă pentru TIFF

Pe parcursul celor 10 zile de festival, clujenii vor putea urmări 241 de filme din 46 de ţări. Locaţiile TIFF din acest an vor fi sălile de la cinematografele Florin Piersic, Arta, Victoria, Casa de Cultură a Studenţilor, Institutul Cultural Francez, Cinema Mărăşti, Odeon Cineplex, dar şi Ursus Open Air (Piaţa Unirii), Mănăştur Open Air, Muzeul de Artă, fostul hotel Continental sau castelul din Bonţida. De asemenea, din acest an, TIFF are casă la Cluj: sediul de pe strada Universităţii.

 

 

Comenteaza