Preţul aurului a coborât la minimul ultimilor cinci ani

Preţul aurului a coborât la minimul ultimilor cinci ani
Preţul aurului a coborât luni, pe piaţa asiatică, la cel mai redus nivel din peste cinci ani, continuând declinul înregistrat vineri în SUA, pe fondul aşteptărilor de creştere a dobânzilor în Statele Unite, în timp ce China a dezvăluit un nivel al rezervelor cu mult sub estimările analiştilor.

Contractele futures pentru aurul cu livrare în august au scăzut cu 2,3%, sau 25,4 dolari, la 1.106,5 dolari uncia, nivel care nu a mai fost atins din martie 2010, relatează MarketWatch.

"Această scădere accentuată în primele ore ale tranzacţiilor asiatice este un indiciu puternic că un fond mare de investiţii vinde deţinerile de aur", a declarat Gnanasekar Thiagarajan, director la Commtrendz Risk Management.

Preţul aurrului a scăzut vineri pe piaţa americană, atingând şi acolo un minim al ultimilor cinci ani, la bursa Comex.

China a anunţat vineri deţinerile de aur, pentru prima oară în ultimii şase ani. La sfârşitul lunii iunie, rezervele de aur ale Chinei totalizau 53,32 milioane de uncii (1.658 tone aur), fiind cu 57% peste nivelul din aprilie 2009.

Între alţi factori care influenţează evoluţia cotaţiilor aurului în ultima perioadă sunt datele economice pozitive din Statele Unite, de la statisticile din piaţa imobiliară până la preţurile de consum, care confirmă aşteptările că Rezerva Federală (Fed) va începe să crească dobânzile în acest an.

Unii analişti consideră că aceşti factori au determinat fondurile de investiţii să vândă din deţinerile de aur, investitorii fiind sceptici că preţul aurului va reveni la creştere.

 

Etichete
Comenteaza