Premieră mondială: Clujul produce prima ambulanță anticoronavirus

Premieră mondială: Clujul produce prima ambulanță anticoronavirus

Compania clujeană Deltamed Gilău a stabilit recordul mondial pentru cel mai sigur vehicul pentru transportul pacienților cu boli extrem de contagioase, conform World Record Academy (WRA).

“Ambulanța noastră devine oficial prima autospecială dedicată transportului pacienților infectați cu coronavirus. Ambulanța pentru transport pacienți înalt contagioși a fost lansată ca prototip în 2015, la cel mai prestigios eveniment de gen din Europa, Interschutz, fiind la acel moment special construită pentru utilizare în stoparea epidemiei de Ebola.

Rezultatul eforturilor noastre în lupta cu cele mai periculoase amenințări virale și limitările unui sistem actualmente copleșit de situație a fost inclus în lista celor mai importante performanțe recente, drept un record în domeniul nostru de activitate.

Inițiativa a aparținut reprezentanților WRA, cărora le mulțumim și pe această cale pentru interesul demonstrat și ajutorul acordat în transmiterea mesajului nostru la nivel mondial”, au transmis reprezentanții Deltamed.

Autospeciala este construită pe un șasiu Mercedes Sprinter, cu tracțiune 4×4 modificată, și concepută în așa fel încât să facă față cu succes oricărei amenințări virale, precum Ebola, tuberculoză, febră galbenă, gripă sau coronavirus.

Ambulanța pentru transport pacienți înalt contagioși încorporează materiale speciale și tehnologii de vârf, menite să prevină răspândirea agenților patogeni și să asigure protecția personalului medical care gestionează cazul unui astfel de pacient.

Capitonarea interioară cu inox, ceea ce permite utilizarea celor mai puternici agenți dezinfectanți, sistemul de filtre HEPA integrat și dispozitivul care produce în interiorul ambulanței presiune negativă, împiedicându-se eliberarea agentului patogen în exterior sunt doar câteva dintre elementele care le-ar putea acorda salvatorilor un avantaj notabil în această luptă cu un adversar despre care cunoaștem încă prea puține.

Pe lângă această funcționalitate încă rar întâlnită în industria de profil, ambulanța încorporează și sistemul de transport victime multiple. Ea poate funcționa ca o izoletă uriașă, transportând la locul unui incident până la 10 salvatori, și putând prelua până la opt pacienți în același timp – în diverse configurații – cu singura condiție ca toți să fie infectați cu aceeași tulpină de virus.

Ambulanța poate fi utilizată și pentru transportul a doi pacienți pe tărgi cu cărucior, respectiv a unui pacient aflat într-un pat de spital. Soluția constructivă permite, printr-o minimă adaptare, inclusiv montarea unui troliu care să faciliteze încărcarea unui pacient bariatric, pe o targă special construită pentru acest tip de pacienți.

Deși este special destinată transportului, ambulanța poate fi utilizată și pentru cazuri mai grave, fiind dotată cu un defibrilator și un ventilator mecanic, dar și cu un monitor pentru urmărirea semnelor vitale ale pacienților.

În interior se creează un mediu steril precum în sălile de operație, iar un avantaj extraordinar al acestei carosări este timpul foarte scurt în care ambulanța redevine operațională de la un caz la altul, prin dezinfectarea completă a habitaclului.

Astfel, în maximum 30 de secunde sunt distruși toți agenții patogeni din aer și de pe suprafețe, iau un ciclu complet de decontaminare se realizează în 5 minute, putând fi dus la bun sfârșit chiar și cu pacient în interior.

VEZI Autospecială prototip pentru coronavirus

Comenteaza