Piaţa de IT din Cluj s-a supraîncălzit. "Mergem în oraşe mai mici după oameni. Primarii ar trebui să ia legătura cu noi"

Piaţa de IT din Cluj s-a supraîncălzit. "Mergem în oraşe mai mici după oameni. Primarii ar trebui să ia legătura cu noi"

Piaţa de IT din Cluj, care a ajuns la o rată de creştere de 20% pe an, nu mai poate susţine cererea de oameni a companiilor în condiţiile în care numărul de absolvenţi din universităţi a îngheţat la nivelul din anii anteriori, forţând astfel companiile să caute resurse şi în oraşe mai mici din România şi chiar pe pieţele internaţionale.

„Ne ducem în alte oraşe pentru că piaţa din Cluj este supraîncălzită în acest moment. E extraordinar de dificil să găseşti oameni şi să aduci colegi noi în firmă, datorită unei concurenţe foarte mari. Industria a crescut cam cu 20% în fiecare an şi trebuie să atragă oameni din altă parte“, a declarat, la ZF Live, Voicu Oprean, fondator al AROBS Transilvania, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de soluţii de IT.

Problema structurală a pieţei este reprezentată de blocajul înregistrat în universităţi, unde cifrele de şcolarizare nu au crescut pe măsura "foamei" de oameni din industria de IT. În faţa acestei situaţii, companiile încep să meargă către oraşele mai mici.

„Pe plan local, pe zona de servicii ne apropiem tot mai mult de oraşele mici şi dezvoltăm un ecosistem, angajăm programatori, oameni de vânzări care să ajute la dezvoltarea de produse pentru piaţa locală. Ne apropiem noi de programatori.

La nivel regional, primarii ar trebui să ia legătura cu noi şi să ne arate deschiderea, apoi noi ştim să ne facem lecţiile mai departe“, a punctat Oprean. Dacă nu găsesc oameni pe plan local, companiile încep să importe forţă de muncă.

"Una dintre direcţiile pe care unele firme deja au introdus-o este aducerea oamenilor din Uniunea Europeană. Clujul a devenit un hub. Noi avem colegi din Olanda, Coreea de Sud, Moldova, chiar şi din Ungaria“.

Clujul a devenit al doilea pol al industriei de IT din România. În 2016 în Cluj-Napoca existau 161.610 salariaţi, ponderea IT-iştilor în totalul acestor salariaţi fiind de 9%. Ci­fra de afaceri cumulată a companiilor din Cluj-Napoca a fost de 2,62 de miliarde de lei în 2016 faţă de 742 de milioane în 2011.

Comenteaza