Piața clădirilor de birouri intră în declin la Cluj. Ce urmează după vânzarea The Office și Liberty

Piața clădirilor de birouri intră în declin la Cluj. Ce urmează după vânzarea The Office și Liberty
Porsche Engineering și-a instalat centrul de la Cluj în Vivido Business Center

Livrările de pe piața birourilor din Cluj-Napoca vor scădea cu 14% anul viitor, la 20.500 mp, de la 23.900 mp în 2019, estimează experții imobiliari.

Pe piața office din oraș se vor livra mai puține birouri clasa A în 2020, în contextul în care spațiile neocupate reprezintă 6,3% din stocul existent. Totuși, investitorii vor avea o competiție puternică în clădirile de birouri clasa A, unde 18.000 mp sunt disponibili spre mutare imediată, potrivit unui raport întocmit de către compania de consultanță imobiliară SVN România.

Clădirile de clasa A programate spre livrare anul viitor în oraș însumează 20.500 mp. În acest an s-au livrat 23.900 mp birouri clasa A, cu 140% peste 2018. Clujul este a doua piață de birouri din România, cu 273.860 mp clasa A, stocul - incluzând și clasa B - ajungând la 315.800 mp.

„Chiar dacă un procent semnificativ din birourile care se vor livra anul viitor în oraș sunt deja preînchiriate, nu considerăm că asistăm la o piață a dezvoltatorilor. Majorarea continuă a veniturilor și cotele foarte reduse ale șomajului mențin o tensiune pe piața forței de muncă, implicit în ușurința cu care companiile își extind afacerile. Există o suprafață semnificativă de birouri clasa B disponibilă în clădiri cu specificații tehnice foarte bune, ce pot reprezenta o opțiune reală pentru unele companiile aflate în căutarea unui spațiu de birouri”, afirmă Cristian Simon, Head of Commercial Office la SVN Cluj.

Consultanții companiei au intermediat în ultimele 18 luni închirierea a 18.250 mp de birouri în municipiu, reprezentând dezvoltatorii celor mai importante proiecte livrate în Cluj. Printre cele mai mari tranzacții se numără închirierea a 7.100 mp în Vivido, a 5.850 mp în Advancity, a 3.300 mp în Scala și a 800 mp în Park Tower. Datele SVN Cluj arată că rata de neocupare a spațiilor de birouri clasa A din oraș este de 6,3%.

18.000 mp în clădiri de birouri clasa B sunt disponibili spre relocare imediată, o suprafață semnificativă care ar putea influența cererea existentă pentru clădiri clasa A. Chiriile pentru cele mai bune spații de birouri din Cluj-Napoca au rămas neschimbate în ultimii doi ani, la o valoare lunară de 13-15 euro / mp, în iar pentru spațiile clasa B sunt de 8-11 euro / mp.

The Office: 130 milioane euro

Preluarea de către frații Adrian și Dragoș Pavăl a complexului The Office Cluj, estimată la 130 de milioane de euro, este între primele cinci tranzacții efectuate în România în acest an. Tranzacția dintre Mulberry - NEPI și Dedeman a complexului de 61.000 mp a stabilit un reper important în ceea ce privește prețul și lichiditatea activelor imobiliare „prime” din orașele secundare, conform JLL România.

Liberty Park: 40 milioane euro

Compania imobiliară White Star Real Estate și Universitatea Harvard au preluat Liberty Technology Park (LTP) de la Fribourg Development, deținută de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza. Tranzacția este evaluată la 40 de milioane de euro. LTP include 18.000 mp de foste clădiri industriale ale fabricii de mobilă Libertatea, transformate într-un parc tehnologic. Cele cinci clădiri de birouri de clasa A sunt certificate BREEAM și li se adaugă 3 ha de teren pentru dezvoltări viitoare. 

Comenteaza