Petrecăreții Revelionului 2022. Angajații care au „chiulit” de la muncă între Crăciun și Anul Nou

Petrecăreții Revelionului 2022. Angajații care au „chiulit” de la muncă între Crăciun și Anul Nou
| Foto: unsplash.com

Un studiu arată care sunt sectoarele în care mai bine de jumătate dintre angajații români și-au luat concediu între Crăciun și Revelion. 

Mai mult de 50% dintre angajații din consultanță, agricultură, industria producătoare de bunuri, administrație locală și comerț și-au luat concediu între Crăciun și Revelion, arată o analiză realizată de producătorul român de software CREASOFT.

”Vârful de activitate în companiile de consultanță este aprilie-mai, de aceea, în perioada sărbătorilor de iarnă, activitatea din aceste companii este mai redusă și așa se explică cererile numeroase de concediu. Dincolo de sectorul bugetar, unde așa-numitele ”punți” sunt încurajate și prin măsuri legislative, și comportamentul angajaților români din privat începe să se modifice. Am observat că angajatorii sunt mai îngăduitori cu angajații care își iau liber pentru a lipi weekend-urile de sărbătorile legale care cad în timpul săptămânii, de exemplu, iar adesea nu le mai cer oamenilor să își sacrifice din zilele de concediu legale pentru aceste mini-vacanțe”, a declarat Adrian Dinu, fondatorul companiei de software CREASOFT.

Astfel, 88% dintre angajaţii companiilor de consultanţă au făcut ”punte” între Crăciun şi Revelion, prin depunerea cererilor de concediu prin intermediul aplicaţiei dezvoltate de Creasoft. În agricultură, 73% dintre angajaţi şi-au luat concediu în ultima săptămână, iar în industria producătoare de bunuri procentul a fost de 64%. În primării şi în administraţia publică, unu din doi funcţionari (51%) şi-a luat, legal, concediu între Crăciun şi Revelion.

La polul opus, în topul sectoarelor cu cei mai puţini angajaţi care şi-au luat concediu între sărbătorile de iarnă se află agenţiile de colectare debite şi oficiile de raportare a creditului, unde numai 22% dintre angajaţi şi-au luat concediu în perioada 27-31 decembrie, industria alimentară şi restaurante (23%), industria textilă (35%) şi IT (39%).

În ceea ce privește angajații care au lucrat de la distanță în această perioadă, cum este sectorul IT (unde unu din doi angajați a lucrat între Crăciun și Revelion), timpul mediu de lucru a fost de 5 ore, în scădere față de o perioadă obișnuită, când aceștia lucrau, în medie, câte 6 ore pe zi.

Reamintim că în perioada sărbătorilor de iarnă, zilele libere pentru angajaţi reglementate ca sărbători legale sunt 25 şi 26 decembrie – Crăciunul şi 1 şi 2 ianuarie -  Anul Nou.

Comenteaza