Peste 120.000 de contracte de muncă încheiate după aplicarea noului Cod al Muncii au fost închise

Peste 120.000 de contracte de muncă încheiate după aplicarea noului Cod al Muncii au fost închise
Peste 730.000 de noi contracte de muncă au fost încheiate după aplicarea noului Cod al Muncii, din 1 mai, iar 128.806 au încetat deja. În multe dintre cazuri fiind vorba de înregistrarea lucrătorilor ca zilieri, a declarat astăzi ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.

Acesta a precizat că în perioada 1 mai - 25 iulie au fost înregistrate 736.563 de noi contracte de muncă, în timp ce 128.806 dintre ele au încetat în acelaşi interval. Cifrele vin după ce parlamentarul clujean Horia Uioreanu a subliniat astăzi acelaşi lucru, citând Institutul Român de Statistică.

Sebastian Lăzăroiu a afirmat că această evoluţie a fost luată în calcul de la început şi că autorităţile se aşteptau ca, odată cu înăsprirea sancţiunilor, angajatorii să înceapă să scoată la suprafaţă munca la negru şi ulterior o parte dintre ele să fie închise.

Ministerul Muncii a dispus, în ultimele două săptămâni, un control pentru a vedea care au fost motivele pentru care o parte dintre noile contracte au fost ulterior închise. Demnitarul a precizat că până în 8 iulie fuseseră înregistrate 627.579 de contracte noi şi tot până la aceeaşi dată 94.696 încetaseră (adică 15 la sută), iar Inspecţia Muncii a identificat mai multe situaţii.

Verificările făcute pe un eşantion de aproximativ 27.000 de contracte încetate, din cele 94.696, au arătat că principalul motiv a constat în trecerea de la contract de muncă la registrul pentru zilieri (30 la sută din cazuri).

"După 1 mai, pe noul Cod al Muncii s-a încheiat un contract de muncă dar, la un moment dat, persoana respectivă a fost înregistrată ca zilier", a explicat ministrul Lăzăroiu.

El a atras însă atenţia că o persoană trebuie să îndeplinească două condiţii pentru a putea fi înregistrată ca zilier, respectiv să fie necalificată şi să presteze muncă ocazional, nu mai mult de 90 de zile.

"Încă suntem în intervalul de graţie de 90 de zile dar vom fi cu ochii pe aceste contracte", a avertizat Lăzăroiu.

El a mai spus că în 22 la sută dintre cazuri a fost vorba de persoane care lucrau cu agenţi de muncă temporară, care închiriaseră forţa de muncă, iar misiunea de muncă se finalizase.

"Este o situaţie plauzibilă pe care o putem înţelege", a afirmat demnitarul, adăugând însă că au fost depistate şi situaţii în care angajatorii au încetat un număr de contracte de muncă dar au continuat să păstreze oamenii să lucreze la negru. "Unu la sută sunt situaţii de care ne-a fost cel mai teamă: angajaţi cărora le-a încetat contractul dar lucrau în continuare acolo, la negru", a declarat ministrul Muncii.

El a precizat că au fost identificate multe alte situaţii, unele justificabile, precum: angajaţi care nu au reuşit să treacă de perioada de probă, angajaţi care erau încadraţi pe perioadă determinată, încetarea activităţii unor firme sau cazuri de concedieri colective.

Inspectorii de muncă au aplicat amenzi de 100.000 de lei pentru munca la negru.

Ministrul Muncii a transmis angajatorilor că, deşi înţelege că este încă o perioadă dificilă în care angajatorii au nevoie să să reducă costurile, aceste reduceri nu se pot pe seama bugetului de stat.

De asemenea, el a solicitat angajaţilor să nu accepte munca la negru, mai ales că noul Cod al Muncii îi protejează din acest punct de vedere. Sebastian Lăzăroiu a menţionat că Inspecţia Muncii va continua să facă controale pentru a depista munca la negru.

"Am spsu de când am venit la minister, că motivul principal va fi să întărim inspecţiile: Inspecţia Muncii şi Inspecţia Socială. În perioada următoare vom prezenta şi alte rezultate, pe partea de Inspecţie Socială", a mai spus Lăzăroiu.

Comenteaza