Pensiile speciale sunt o cheltuială INACCEPTABILĂ și INSUPORTABILĂ, avertizează BNR

Pensiile speciale sunt o cheltuială INACCEPTABILĂ și INSUPORTABILĂ, avertizează BNR

Sumele alocate plăţii pensiilor speciale ar putea ajunge în 2-3 ani la circa 1,5% din Produsul Intern Brut, adică aproape de două ori mai mult decât în prezent, este avertismentul celor de la Banca Naţională a României. 

Un avertisment venit de la BNR în privința pensiilor speciale arată că acestea nu sunt deja doar o cheltuială inacceptabilă pentru România, ci vor deveni cât de curând o cheltuială insuportabilă.

Guvernul României a adoptat la finalul anului trecut un proiect de lege care include reforma pensiilor speciale. Aceasta își propune ca nicio pensie de serviciu să nu mai depăşească salariul primit în perioada activă, dar nu respectă angajamentul inițial de a respecta principiul contributivității. Parlamentul va decide, însă, forma finală a legii.

„Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred că le putem numi și pensii de recunoștință sau contribuții de recunoștință, dar nu le numim pensii speciale. Tot aia sunt, că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toți ceilalți muritori: durata de cotizație, vârsta de pensionare și modul de calcul al pensiei.

Dacă anul acesta vorbim despre 0,85% din PIB, care reprezintă pensiile speciale, în 2-3 ani am putea să ajungem la 1,5%. Acestea sunt o cheltuială bugetară, nu numai inacceptabilă, ci și insuportabilă, nesustenabilă”, a declarat Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din BNR, citat de digi24.ro. 

Comenteaza