Paradoxul imobiliar de la Cluj: apartamentele vechi, mai scumpe decât cele noi

Paradoxul imobiliar de la Cluj: apartamentele vechi, mai scumpe decât cele noi
"Capitala” Transilvaniei ilustrează cel mai bine această anomalie a prețurilor. Suma medie solicitată pentru apartamentele vechi se situa, la finele lunii trecute, la 1.261 euro/mp util, iar o unitate nou construită, cu 1.174 euro/mp.

Discrepanța este relevată la Cluj-Napoca la o analiză pe zone din baza de date a site-ului Imobiliare.ro: în perimetrul central un apartament vechi costă în medie 1.408 euro/mp, față de 1.375 euro/mp unul nou. În zona semicentrală, o locuință construită înainte de 1990 are o valoare medie de listare de 1.283 euro/mp, în vreme ce una nouă ajunge la 1.214 euro/mp pe site-ul Imobiliare.ro. În cartierele periferice locuințele vechi au un preț mediu cerut de 1.190 euro/mp, față de 1.045 euro/mp pentru cele noi. 
 
În Timişoara, prețurile practicate pe cele două segmente de piață sunt foarte apropiate: 1.024 euro/mp pe vechi, respectiv 1.014 euro/mp pe nou. Totuși, zona centrală este singura în care apartamentele noi sunt mai scumpe decât cele vechi, ajungând la o medie de 1.250 euro/mp, față de 1.119 euro/mp. În zona semicentrală, o locuință în bloc vechi costă 1.035 euro/mp, iar una în bloc nou, 1.032 euro/mp. La periferie, însă, o unitate locativă construită înainte de 1990 poate fi achiziționată cu 1.011 euro/mp, față de 982 euro/mp una nouă. 

Iaşi şi Bucureşti, mai aproape de normalitate
 
Bucureştiul face excepție de la această anomalie a prețurilor, per ansamblu: locuințele din blocurile vechi costau 1.062 euro/mp util, potrivit indicelui Imobiliare.ro; cele noi aveau un preț mediu cerut 1.201 euro/mp. În zona centrală, valoarea medie de listare pentru un apartament vechi este de 1.295 euro/mp, față de 1.500 euro/mp pentru unul nou. 
 
În zona semicentrală, un cumpărător ar trebui să plătească 1.179 euro/mp pentru a locui într-un imobil construit înainte de Revoluție, față de 1.342 euro/mp pentru o locuință mai nouă. Doar în cartierele periferice, unde în ultimii ani s-au construit multe proiecte low-cost (multe dintre ele chiar la marginea orașului), prețul mediu pe nou este mai mic decât cel pe vechi, respectiv 863 euro/mp, față de 924 euro/mp.
 
În Iași, prețul mediu cerut de vânzători se situa la 873 euro/mp pe piața veche, respectiv 927 euro/mp pe cea nouă. În zona centrală, un apartament vechi costă 1.133 euro/mp, iar unul nou, 1.300 euro/mp. În cartierele semicentrale, o locuință construită înainte de Revoluție ajunge la 875 euro/mp, în vreme ce una construită din 2000 încoace are o valoare de listare de 970 euro/mp. Totuşi, în zona periferică apartamentele vechi sunt mai scumpe decât cele noi, la 850 euro/mp, față de 793 euro/mp. 

Blocurile vechi, mai bine amplasate

Această anomalie se menține în majoritatea orașelor, fiind mai accentuată în cele secundare, susţin experţii imobiliari. Dat fiind faptul că au fost primele construite, blocurile vechi beneficiază de un amplasament mai bun, chiar în interiorul aceluiași cartier – sunt situate stradal, au acces mai facil la mijloacele de transport în comun, obiective culturale în cazul zonelor centrale, magazine, școli. 
 
Blocurile noi sunt limitate de disponibilitatea loturilor pentru construcții, astfel că terenurile achiziționate de investitori sunt ceea ce a rămas în urma dezvoltărilor rezidențiale tradiționale și a putut fi achiziționat la un preț acceptabil. 

Terenurile ieftinesc apartamentele noi
 
Oferta actuală din piață pe segmentul nou este reprezentată în bună măsură de apartamente construite în perioada de boom, unde accesul a fost pus pe volum și mai puțin pe un concept, iar stocul de apartamente s-a acumulat în criză. 
 
Prețul apartamentelor vechi este apropiat de cel pentru locuințele noi, uneori chiar mai mare, însă acest aspect va fi corectat de noua generație de locuințe noi ce va avea un concept bazat pe nevoile cumpărătorilor. Proiectele vor beneficia de un amplasament bun, datorat ieftinirii terenurilor în criză și revalorizării unor loturi cu acces facil la punctele de interes pentru cumpărători.

Comenteaza