Pandemia schimbă piața imobiliară la Cluj. Se caută casele din Someșeni

Pandemia schimbă piața imobiliară la Cluj. Se caută casele din Someșeni
Cartierul Someșeni este printre cele mai cerute pentru case | Foto: Ovidiu Oltean

Munca la domiciliu și pandemia schimbă preferințele clienților pentru case. Apartamentele cu 2 și 3 camere sunt lăsate deoparte, iar atenția migrează spre case și vile, relevă specialiștii imobiliari.

Epidemia de coronavirus a forțat populația să rămână în case, dar atenția cumpărătorilor pentru anunțurile imobiliare nu a fost afectată foarte tare, conform unei analize a platformei de profil Titirez.ro. Cel mai important rol în schimbarea preferințelor potențialilor cumpărători o joacă munca de acasă.

Au fost identificate schimbări importante în căutările online, atenția migrând de la apartamentele cu 2-3 camere (nu demult în topul preferințelor) la case cu 3-4 camere. În ultimele două luni s-a înregistrat o creștere spectaculoasă a căutărilor de case și vile, în toate regiunile din țară.

Cele mai accesate anunțuri individuale sunt cele pentru case de vânzare. Începând cu 15 martie - perioadă în care izolarea la domiciliu a devenit normă, interesul utilizatorilor platformei s-a direcționat brusc spre categoria vânzări case și vile.

În prima parte a lunii martie, căutările legate de garsoniere și apartamente de 2 camere (închirieri / vânzări) încă erau predominante, ceea ce sugerează o schimbare rapidă a preferințelor cumpărătorilor după instalarea carantinei.

Tendința a continuat în aprilie și mai, când anunțurile pentru case și vile au fost cele mai populare. Printre bucureșteni se observă o creștere a interesului pentru zonele adiacente capitalei, în special din partea de vest a orașului, zona CUG este preferată de ieșeni, în timp ce Someșeni este un cartier căutat în Cluj-Napoca.

Multe dintre anunțurile din aceste zone au înregistrat mii de accesări în câteva zile. Cele mai căutate case au fost cele de 3-4 camere, la prețuri de 60-80.000 de euro, cu o curte liberă de măcar 50 mp și situate în zone liniștite, din jurul marilor orașe. Ponderea anunțurilor imobiliare care vizează case/vile a crescut cu o pondere de cel puțin 100% la nivelul localităților de pe lângă marile orașe din România.

Se caută din ce în ce mai mult proprietăți mai mari, cu puțină curte, în zone liniștite și curate din apropierea orașelor. Mai degrabă un cămin care să fie confortabil pe termen lung, nu doar o locuință cât mai aproape de centrul agitat al metropolelor. Aceste opțiuni vor rămâne în vederea cumpărătorilor mult timp de acum încolo.

Titirez.ro a conturat existența unei cereri ridicate din partea angajaților care lucrează de acasă pentru a-și găsi locuințe mai mari, cu cel puțin o cameră în plus față de ce aveau. Tendințele sunt spre duplexuri, case înșiruite sau individuale și apartamente cu grădină interioară, la distanțe nu foarte mari față de sediile companiilor. Interesul pentru apartamente de 3-4 camere, la etaje superioare, a scăzut considerabil în această perioadă.

“Work from home (WFH) nu va fi o tendință, ci se concretizează ca o certitudine de acum încolo. Companiile au constatat că angajații își păstrează eficiența, comunicarea are loc destul de facil prin intermediul platformelor de comunicare video și streaming, iar costurile pot fi reduse semnificativ. Multe firme au anunțat deja că WFH se prelungește cel puțin până în septembrie pentru angajații care își doresc.

Acest lucru poate înseamnă o creștere foarte mare a interesului către locuințe mai mari, cu cel puțin o încăpere în plus care să joace rolul de birou. Astfel, angajatul își poată desfășura activitatea liniștit, fără a fi perturbat de ceilalți membri ai familiei, în timpul programului de muncă”, a declarat Costina Petrescu, CEO al Titirez.ro.

Comenteaza