Pachete turistice pentru programul Cluj, Capitală Culturală

Pachete turistice pentru programul Cluj, Capitală Culturală
Sub umbrela acestei titulaturi, oraşul poate trece de la punct de tranzit şi de afaceri pentru străini şi vizitatori din ţară la destinaţie turistică, consideră operatorii din domeniu.

Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Clujean (APDTC) vrea să se alăture oficial Asociaţiei Cluj-Napoca 2020 Capitală Culturală Europeană.

Companiile cu activitate în domeniul turistic intenţionează să se alăture luptei pentru câştigarea titulaturii, având în vedere că turismul clujean va avea de câştigat înainte de momentul în care Clujul va deţine această titulatură, dar mai ales după anul în care oraşul va fi Capitală Culturală Europeană. Asocierea la această iniţiativă urmează să fie una dintre primele acţiuni ale APDTC, care, deşi înfiinţată de câteva luni, nu a ieşit deocamdată public cu iniţiative. "Vrem să întrunim Consiliul Director în această săptămână, să vedem cum acţionăm în continuare. În primul rând dorim să vedem cum putem face să contribuim la câştigarea titlului de Capitală Culturală pentru oraş, iar dorinţa noastră ar fi să intrăm oficial în această asociaţie", a precizat Martin Bikfalvi, preşedintele APDTC.

"Turismul vine cu activităţi conexe celor culturale: va fi nevoie de cazări, de programe turistice, de oferte de excursii. Noi ar trebui să începem cu mult mai devreme de momentul 2020 să pregătim pachetele turistice - interesul pentru Cluj, dacă oraşul câştigă titlul, va începe cu un an - doi înainte. Oamenii vor vrea să cunoască zona. Trebuie să ne pregătim, ca să nu dezamăgim cu oferta. Cel mai important este însă ceea ce se va întâmpla după, când Clujul va deveni mult mai cunoscut, ceea ce e o şansă pentru noi, toţi", a completat Bikfalvi.

În prezent destinaţie de afaceri sau punct de tranzit, Cluj-Napoca poate deveni o zonă de interes turistic, odată cu transformarea municipiului în Capitală Culturală Europeană. "Pentru noi este foarte important să câştigăm această competiţie, pentru turism e chiar vital. Clujul se poate astfel transforma din oraş de tranzit în unul de destinaţie. De aici se vor putea apoi organiza excursii opţionale, atât în zone de interes din judeţ, cât şi în zonele limitrofe. Important este să îi ţii pe turişti cât mai multe zile aici", spune reprezentantul asociaţiei din turism.

De altfel, specialiştii implicaţi în demersul pentru obţinerea titulaturii de Capitală Europeană au subliniat în mai multe rânduri că miza pentru Cluj este inclusiv una economică în acest caz. "În cazul în care Clujul prinde titlul de Capitală Culturală Europeană în 2020-2021, va fi capitală economică în regiune încă 50 de ani", a menţionat Dragoş Damian, membru în consiliul director al Asociaţiei Cluj-Napoca 2020 Capitală Culturală Europeană. Principalul scop al asocierii turistice este creşterea activităţii turistice din judeţ, prin accesarea mai multor pârghii, inclusiv prin promovarea Clujului în ţară şi pe pieţele internaţionale.

Deocamdată, potrivit datelor din piaţă, 90% din activitatea hotelierilor este asigurată prin turism de business (puternic afectat de criza economică) şi de tranzit, iar durata medie pe care un turist o petrece la Cluj este de doar 1,5 zile. Printre primele măsuri care vor fi iniţiate prin noua asociaţie se numără sincronizarea orarelor muzeelor, pentru o ofertă mai atractivă pentru potenţialii turiştii. Introducerea unui autobuz turistic pentru vizitatorii care vor să facă turul obiectivelor din oraş, dar şi a sistemului de city card-uri se află de asemenea pe lista obiectivelor asociaţiei.

Membrii asociaţiei care au semnat actul constitutiv şi statutul sunt Municipiul Cluj-Napoca, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, Judeţul Cluj, Camera de Comerţ şi Industrie Cluj, Asociaţia Hotelierilor Clujeni, Asociaţia Youth Hostel România, Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni, Open Bridge Consortium - Asociaţia Culturală şi de Afaceri Cluj-Suwon, Universitatea Babeş Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

 

 

Comenteaza