Orașele din România care au depășit Cluj-Napoca în topul vânzărilor din magazine. Ce cumpără oamenii
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Feb 2025, 14:31
- Economie
- Ascultă știrea

Două orașe din România au vânzări în retail mai mari decât Cluj-Napoca.
Bucureștiul este lider național în materie de vânzări în retail, cu 10,49% din total, urmat de Timișoara (7,23%) și de Cluj-Napoca (4,58%), conform unei analize de specialitate, publicată miercuri.
Femeile „fac piața” mai des în România
Cercetarea realizată de Footprints AI arată că femeile generează aproape 60% din tranzacțiile din retailul românesc, iar segmentul 35-54 de ani domină consumul prin stabilitate financiară și orientare către produse de calitate, în timp ce familiile cu copii contribuie cu aproape 35% din vânzări, reprezentând un segment strategic pentru retaileri.
Studiul, bazat pe date anonimizate colectate de la peste 8,5 milioane de consumatori români, evidențiază faptul că românii reprezintă cel mai atipic segment de cumpărători și alocă peste 27% din bugetul gospodăriei pentru alimente și băuturi nealcoolice, cel mai mare procent din Uniunea Europeană, conform Eurostat, unde media este de puțin peste 17%.
În zonele rurale, comportamentul de cumpărare se orientează în special spre produse esenţiale precum uleiul, zahărul şi lactatele, consumatorii fiind mai atenţi la preţ şi la necesităţile de bază.
În contrast, în marile oraşe, românii preferă produse premium şi convenabile, incluzând gustările dulci, apa minerală şi carnea procesată, ceea ce indică o adaptare la un stil de viaţă dinamic şi urbanizat.
„Cu toate acestea, produsele premium câștigă din ce în ce mai mult teren, în special în mediul urban. Categorii precum panificația furnizată (9,45% din totalul vânzărilor) și gustările dulci (9,66%) se numără printre preferatele consumatorilor, indicând o tendință spre confort și auto-răsfăț”, se menționează în analiză.
Potrivit sursei citate, în zonele rurale, comportamentul de cumpărare se orientează în special spre produse esențiale precum uleiul, zahărul și lactatele, consumatorii fiind mai atenți la preț și la necesitățile de bază.
Când cumpără cel mai mult românii
Românii își sincronizează achizițiile cu zilele de salariu, cele mai multe tranzacții fiind înregistrate în jurul zilelor de 5 și 20 ale lunii. Intervalul orar preferat pentru cumpărături este între 11.00 și 13.00, când predomină cumpărăturile planificate, iar serile sunt rezervate pentru achiziții rapide după programul de muncă.
Lactatele precum iaurtul, sana și kefirul au înregistrat un avans semnificativ, datorită interesului crescut pentru produse sănătoase. Totodată, gustările dulci și sărate reprezintă împreună 17,5% din volumul vânzărilor, rămânând extrem de populare, cu vârfuri de consum în sărbătorile de iarnă și de Paște.
În aceeași categorie a preferințelor, băuturile alcoolice și tutunul reprezintă împreună 6,5% din totalul cheltuielilor gospodăriilor din România, conform Eurostat, un procent semnificativ peste media europeană de 4,4%. La categoria băuturilor alcoolice berea continuă să ocupe un loc semnificativ, reprezentând aproape 8% din totalul vânzărilor, fiind asociată cu evenimente sociale și consum crescut în sezonul cald.