Orașele care s-au îmbogățit de pe urma vaccinului anti Covid. Cât e profitul companiilor

Orașele care s-au îmbogățit de pe urma vaccinului anti Covid. Cât e profitul companiilor
| Foto: Getty Images

Un oraș din Germania este unul dintre marii câștigători de pe urma taxelor platitie de Pfizer. Producția ar putea fi mutată și în țările mai sărace ale lumii.

BioNTech/Pfizer a livrat până în acest moment peste 2 miliarde doze vaccin împotriva COVID în toată lumea. Profitul BioNTech/Pfizer pe 2021 va depăşi, potrivit estimărilor, 10 miliarde €, iar taxele plătite în SUA şi Germania vor depăşi suma de 3 miliarde €. Oraşul Mainz, din Germania, este unul dintre marii câştigători ai taxelor plătite de BioNTech/Pfizer.

Între timp, acţionarii Moderna fac presiuni pentru ca preţul pe doza de ser să scadă, iar producţia să fie mutată şi în ţările sărace ale lumii.

Apariţia vaccinului împotriva COVID nu a însemnat doar o reuşită medicală, o soluţie în lupta cu boala, câştiguri pentru producători, ci şi soluţii economice neaşteptate pentru comunităţi din Europa. Pe lista marilor câştigători când vine vorba despre taxele încasate de la producătorii de vaccin este Germania. 
 
BioNTech/Pfizer a fost înfiinţată în 2008, în Mainz, iar acum datoriile oraşului ar putea deveni istorie datorită succesului pe care compania l-a înregistrat cu producţia de vaccin. În total, în SUA şi Germania, compania va plăti taxe de peste 3 miliarde € aferente lui 2021.

Mainz, profit de peste un miliard de euro de pe urma taxelor platite de producătorii de vaccin

Oficial, cât din această sumă revine oraşului Mainz nu e ştiut, dar pe surse, reprezentanţi ai administraţiei locale spun că oraşul cu 220 de mii de locuitori va încasa din taxe de la companii peste 1 miliard € în 2021, faţă de 173 milioane € în 2020. O creştere substanţială, care se bazează şi pe succesul producătorului de vaccin. Deşi oraşul va fi pe plus, nu se pune pe cheltuit. „Prioritatea noastră este să scăpăm de datoria de 634 milioane € până la finalul lui 2022. Avem, deja, un consens politic în acest sens şi până nu plătim toate datoriile nu facem cheltuieli discreţionare.”, le-a decratat Gunter Beck, director financiar al oraşului, jurnaliştilor de la Financial Times. 
 
Potrivit datelor de la Bundesbank, regiunea Rhineland-Palatine, din care face parte şi oraşul Mainz, a înregistrat în 2020 cea mai mare datorie publică pe cap de locuitor. Oraşul Mainz, încearcă de mai bine de un deceniu să scape de datorii. Acum, situaţia se va modifica radical. În 2021, Mainz va avea un surplus de 1,1 miliarde € din încasări de taxe, iar autorităţile locale se aşteaptă ca anul viitor această sumă să crească cu aproximativ 500 milioane €. 
 
Pe lista investiţiilor pe care oraşul ştie că le va face sunt cele legate de transformarea oraşului într-un hub de biotehnologii, care ar urma să aducă încă 5 mii de noi locuri de muncă. Merge bine comunităţii, le va merge bine şi companiilor care investesc aici. Anul viitor, taxele locale pentru firme vor scădea cu cel puţin o tremie, ceea ce ar însemna o economie de peste 350 milioane € pentru firme. Mainz nu ar fi primul oraş din Germania care face asta. Ingelheim, unde îşi are sediul a doua companie farmaceutică, ca mărime, din Germania – Boehringer- a adoptat, deja, o astfel de măsură pentru ca oraşul să devină mult mai atractiv în comparaţie cu Wiesbaden şi Frankfurt. 

Pfizer va ma investi peste un miliard pentru alte sedii

Deja, BioNTech/Pfizer a anunţat că va investi peste 1 miliard € în zonă pentru a-şi construi mai multe sedii. Câştigă comunităţile, dar şi alte firme, cum e Merck, companie care produce nanoparticule pentru serul BioNTech/Pfizer. 
 
Între timp, atât BioNTech/Pfizer cât şi Moderna, sunt presate public să ofere tehnologia lor şi ţărilor sărace pentru a produce serul. Moderna, companie americană, înregistrază chiar din partea acţionarilor săi o presiune tot mai mare pentru a scădea preţul pentru fiecare doză de ser şi mutarea unei părţi a producţiei în ţările mai puţin dezvoltate ale lumii. Moderna, care a primit până acum de la statul american peste 2,5 miliarde $ sprijin pentru cercetare, a atacat această propunere la Comisia pentru Securitate şi Comerţ.
 
În mod obişnuit, companiile contestă la SEC propunerile acţionarilor şi au câştig de cauză, doar că Moderna este într-o poziţie fragilă pentru că dezvoltarea vaccinului său s-a făcut în parteneriat cu Institutul de Sănătate Publică din Statele Unite. Până pe 15 februarie, anul viitor, Moderna va explica public şi care sunt criteriile pe baza cărora a fost stabilit preţul la care vinde serul. 

Comenteaza