Operator low-cost la Cluj, pierdere anuală de 815 de milioane de euro

Operator low-cost la Cluj, pierdere anuală de 815 de milioane de euro

Cea mai mare companie low-cost din Europa, Ryanair, cu zboruri de pe Aeroportul Internațional Cluj (AIC), a consemnat anul trecut o scădere anuală a încasărilor de 81%. 

Ryanair a anunțat o scădere anuală a încasărilor de la 8,5 miliarde de euro în 2020 la 1,64 miliarde de euro. Trăgând linie și analizând raportul dintre cheltuieli și venituri, pierderea pe ultimele 12 luni a fost de 815 de milioane de euro, conform Airlines Travel.

Compania a răspuns prompt la criză, lucrând pentru a asista milioanele de clienți afectați cu modificări de zbor, rambursări și planuri de călătorie modificate. Ryanair a redus la minimum pierderile locurilor de muncă prin reduceri salariale convenite și cu ajutorul participării Guvernului Irlandei.

Fiecare pasager care alege să călătorească cu Ryanair va participa la programul lansat de compania aeriană pentru a reduce la jumătate emisiile de carbon. Investiția Ryanair de 20 miliarde dolari în avioane moderne va fi esențială în realizarea acestei ambiții. 

Din cauza unei reduceri de 81% a traficului și a întârzierilor de livrare a aeronavelor, grupul a înregistrat o taxă de ineficacitate de 200 de milioane de euro pentru acoperirea combustibilului și a valutei în anul fiscal 2021.

Echipele de dezvoltare a rutelor colaborează cu parteneri aeroportuari din întreaga Europă și negociază costuri mai mici, primirea de stimulente de recuperare a traficului și extinderea ofertelor pentru creșterea aeroporturilor cu costuri reduse – extensii pe termen lung ale ofertelor în Londra Stansted (până în 2028), Milan Bergamo (până în 2028) și Bruxelles Charleroi (până în 2030).

În decembrie, grupul a mărit comanda fermă pentru aeronavele Boeing de la 135 la 210. O compensare rezonabilă și echitabilă a fost convenită cu producătorul pentru întârzierile de livrare. Aceste noi avioane au cu 4% mai multe locuri, utilizează cu 16% mai puțin combustibil și fac cu 40% mai puțin zgomot.

Criza Covid-19 a precipitat prăbușirea mai multor companii aeriene din Europa (Flybe, Norwegian, Germanwings, Level) și a declanșat  cereri pentru obținerea ajutoarelor de stat din partea guvernelor UE de către operatorii naționali, inclusiv Alitalia, Air France / KLM, LOT, Lufthansa, SAS, TAP, ceea ce a denaturat concurența din UE, susținând transportatorii naționali cu costuri ridicate, ineficiente, timp de mulți ani.

Lansarea recentă a mai multor vaccinuri Covid-19 va facilita reluarea călătoriilor aeriene intraeuropene și a turismului în această vară. Se așteaptă o recuperare puternică a călătoriilor aeriene, a numărului locurilor de muncă și a turismului în a doua parte a anului fiscal curent. Recentele creșteri puternice ale rezervărilor săptămânale de la începutul lunii aprilie sugerează că această recuperare a început deja. Pe AIC mai operează zboruri de linie Wizz Air, Blue Air, Tarom, Lufthansa - Air Dolomiti, Turkish Airlines, HiSky. 

Comenteaza