„Omul cu turnul” îşi face parc fotovoltaic

„Omul cu turnul” îşi face parc fotovoltaic
Proprietarul complexului Leul din Piaţa Mihai Viteazul şi al proiectului de 25 de etaje pregătit pentru Mănăştur intră în domeniul energiei verzi pe un teren de 12 ha.

Societatea Imperial Development, controlată de omul de afaceri clujean Radu Vlas, şi-a rezervat un teren de 12 ha în parcul industrial Tetarom III de la Jucu, în vecinătatea investiţiilor Bosch, De'Longhi şi Transcarpatica.

Contractul pentru concesionarea celor 12 ha de către Imperial Development a fost semnat în această vară, potrivit conducerii societăţii Tetarom. „Deocamdată s-a luat teren în vederea dezvoltării unui parc fotovoltaic, dar încă se lucrează la proiect, suntem la stadiu incipient. Investiţia depinde de cât se va putea produce, dar vom avea aceste date abia după ce încheiem discuţiile cu cei de la Electrica. Sper ca în două luni să avem un aviz favorabil şi atunci vom şti ce putem să realizăm", a explicat Vlas. El a menţionat că pentru concretizarea proiectului se va asocia şi un partener din Bucureşti. „Ne implicăm în orice afacere care poate aduce profit. Acesta este un domeniu care promite, dar depindem şi de felul în care arată sau se poate modifica legislaţia", a completat Vlas.

Imperial Development nu este singura companie interesată să producă energie din soare pe terenurile Tetarom. Administratorii parcului spun că există o cerere de la o companie vest-europeană ce ar avea nevoie chiar de 30 de ha pentru un parc fotovoltaic. „Avem cereri pe acest segment şi au fost discuţii şi pentru Tetarom III, chiar dacă se prefigurează Tetarom IV. Unii dintre investitori sunt mai grăbiţi, iar până la concretizarea Tetarom IV mai durează. Documentaţia (pentru aprobarea finanţării europene - n. red.) a ajuns la Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în cel mult două luni sper să ajungem la faza de contractare", a precizat directorul Tetarom, Viorel Găvrea. Alături de segmentele logistic şi industrial, cel de-al patrulea parc industrial proiectat în reţeaua Tetarom are prevăzută şi o componentă alocată investiţiilor în domeniul fotovoltaic.

Vlas este proprietarul complexului multifuncţional Leul din Piaţa Mihai Viteazu, construit pe terenul municipalităţii, şi este implicat, prin Imperial Development, în unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare anunţate în această perioadă la Cluj. Imperial Development este societatea care a lansat proiectului imobilului de 25 de etaje din cartierul Mănăştur, autorizat după o serie de controverse şi care i-a scos în această vară pe vecini cu proteste în stradă. Proiectul a fost reluat după ce anul trecut s-a schimbat proprietarul terenului unde a fost proiectat blocul cu funcţiuni mixte: locuinţe, birouri, spaţii comerciale, apartamente în regim hotelier. Clădirea ar urma să aibă două niveluri de subsol, trei de demisol, parter şi 25 de etaje, iar investiţia a fost estimată la 10 milioane de euro, iar terenul din zona Nodului N din Mănăştur are 2.773 mp. Investitorii au obţinut autorizaţia de construire necesară începerii şantierului, dar şi-au suspendat planurile, având în vedere faptul că autorităţile locale au reluat analiza documentaţiei, în urma plângerilor vecinilor, îngrijoraţi de planurile pentru blocul de 25 de etaje.

Vecinii de la Jucu

Grupul Bosch construieşte în Tetarom III un nou centru de producţie pentru fabricarea şi dezvoltarea de unităţi electronice de comandă destinate industriei auto. Grupul italian De'Longhi, cel care a preluat activele Nokia din parcul de la Jucu, a început amenajarea halei care se transformă în unitate de producţie de aparate electrocasnice şi electronice. De asemenea, societatea Transcarpatica are teren rezervat în Tetarom III.

 

 

Comenteaza