Şomerii din Cluj primesc viza de şomaj după amprentare. Don, AJOFM: e un sistem revoluţionar VEZI demonstraţie VIDEO

Şomerii din Cluj primesc viza de şomaj după amprentare. Don, AJOFM: e un sistem revoluţionar VEZI demonstraţie VIDEO
Sistemul de viză electronică pentru şomeri şi depunerea declaraţiei nominale a angajatorului vor fi puse în funcţiune din 15 februarie, la Cluj şi Alba, într-un proiect cu finanţare europeană despre care şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, spune că este revoluţionar.

 

„Acum, şomerii se prezintă cel puţin o dată pe lună la AJOFM. Este vorba de 13.000 persoane în total la Cluj, alte 14.000 în Alba. Unii dintre aceştia, cei indemnizaţi, se prezintă pentru viza lunară, iar mulţi dintre cei neindeminaţi se prezintă pentru adeverinţa de ajutor minim garantat. Procesul a fost automatizat, oamenii se vor prezenta la ghişeu, îşi vor pune amprenta şi îşi vor pune singuri viza şi respectiv vor primmi adeverinţa. În acest fel se reduc cozile, se reduc situaţiile în care se prezintă unul dintre membrii familiei în locul şomerului pentru viza lunară şi nu se sare peste mediere", spune Don.

„Funcţionarul electronic" este un proiect cu finanţare europeană demarat în august 2010 şi care urmăreşte modernizarea serviciului public de ocupare a forţei de muncă. „Din cauza faptului că Agenţiile Cluj şi Alba au disponibilizat 25 de persoane la finalul anului 2009, pentru a face faţă şi a realiza activităţi de bună calitate am fost nevoiţi să gândim un sistem de automatizare a unor activităţi, pentru a putea face faţă crizei şi a numărului mare de şomeri. În 2009, rata era de 6,9%, 22.000 de şomeri în Cluj", spune el.


Don adaugă că, în opinia sa, proiectul are „cea mai puternică componentă economică" dintre proiectele de resurse umane din ţară. „Suntem în faza de obţinere a drepturilor de autor", adaugă el.
Economia făcută bugetului de stat prin înlocuirea funcţionarilor cu aparatură electronică ajunge la 900.000 de euro pe întreaga durată de implementare a proiectului, spune el.


„Au fost înlocuiţi 25 de funcţionari publici, salariul unui funcţionar public este de 2.000 de lei net, cu o contribuţie a angajatorului de 2.000 de lei. Deci în acest mod economia este de 4.000 de lei pe lună, în total 100.000 de lei pe lună şi 900.000 euro pe durata proiectului, ceea ce înseamnă mai mult decât contribuţia pe care o suportă statul român în acest proiect", spune Don.

Comenteaza