Omer Tetik: “Doar amânând ratele nu rezolvăm problema în sine”

Omer Tetik: “Doar amânând ratele nu rezolvăm problema în sine”

Băncile trebuie să continue finanțările și creditarea ca să se asigure că oamenii vor avea joburi, vor putea consuma sau investi, susține directorul general al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

Criza sanitară îi afectează pe consumatori, comercianți și întregul mediu economic, dar are și părți bune, afirmă reprezentanții celor mai mari instituții bancare din țară. În 2020 și 2021, 708.000 de consumatori au solicitat băncilor amânarea plății ratelor.

La aceștia se adaugă cei care s-au adresat instituțiilor financiare nebancare. Totuși, pandemia a facilitat îmbunătățirea relației consumatorilor cu băncile, iar negocierea în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) e un instrument pe care instituțiile de credit vor să îl folosească.

Vor să continue finanțările și creditările

“Pandemia ne-a învățat, de fapt, dificultățile din viața clienților noștri, persoane fizice și juridice. Acestea pot fi structurale sau conjuncturale. De aceea, soluțiile nu pot fi simple și fixe, ci trebuie adaptate. Depinde foarte mult de unde vine dificultatea financiară a clientului.

Dacă este legată de conjunctură, atunci încercăm să găsim soluții cu amânare de rate, cu renunțarea la anumite condiții contractuale. Dacă problemele sunt pe termen mediu și lung, atunci încercăm să găsim soluții nu doar pentru acest client, ci pentru tot segmentul de clienți care au probleme similare.

CSALB poate fi ca o enciclopedie pentru că vede multe spețe și nu fiecare trece prin criză cu dificultăți sau probleme similare. Dacă pandemia va mai avea un val, trebuie să ne regândim toată structura. Doar amânând ratele, nu rezolvăm problema în sine. Cel mai important lucru e ca băncile să continue finanțările, activitatea de creditare ca să se asigure că oamenii vor avea joburi, vor putea consuma sau investi”, spune Omer Tetik.  

Băncile, mai aproape de consumatori în criză

“Vorbim de mii de negocieri care s-au purtat în cadrul CSALB, dintre care 2.000 s-au încheiat cu împăcarea părților și cu acceptarea soluției propuse de conciliatori. Sunt tot mai puține instituțiile care clasează multe cereri, iar cele mai mari bănci din sistem arată o deschidere spre negociere, inclusiv în relația directă cu propriii clienți. Dincolo de cifre, oamenii vor să interacționeze cu o persoană care să îi asculte.

Pandemia a umanizat relațiile consumator-bancă: se pune mai mare preț pe empatie, implicare, ajutorare. A întrerupt relații sociale, relații contractuale, a dat peste cap afaceri, a schimbat importanța unor industrii. Băncile care sunt aproape de consumatorii aflați în dificultate pe parcursul derulării contractului vor culege roadele încrederii acestora și în anii următori”, consideră Alexandru Păunescu, președintele CSALB.

Volum imens de activitate în instituțiile financiare

„În perioada pandemiei băncile au fost supuse unei cereri mai mari chiar și de 20 de ori decât într-o perioadă obișnuită. Acest câștig de viteză, procesualizare mai rapidă, determinare a situației individuale a clienților pe tipuri de probleme și experiența CSALB ar trebui preluate și folosite în relația cu clienții.

Știu că așteptarea clienților noștri este să putem schimba condițiile contractuale, în funcție de piață. Mai ales în situații de criză, acest lucru poate însemna costuri pe care chiar și băncile nu și le pot asuma. Așteptările trebuie să fie echilibrate”, relevă Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor.

CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere sau negociere, este desemnat un conciliator.

Cum s-au soluționat cererile la CSALB

- 650 de români (cu 20% mai mulți decât în trimestrul I din 2020) au trimis cereri în primele trei luni ale acestui an, pentru identificarea de soluții amiabile în relația cu băncile și IFN-urile. 440 sunt adresate băncilor, iar 204 IFN-urilor.

- Numărul de dosare constituite în T1 2021 a ajuns la 130, dintre care 127 formate în relația cu băncile. Față de aceeași perioadă a anului trecut, se înregistrează o scădere cu 15% a numărului de dosare formate.

- 54 de cereri au fost soluționate amiabil de către comercianți, după sesizarea CSALB (comercianții au negociat direct cu consumatorii): 39 soluționate amiabil de bănci și 15 soluționate amiabil de IFN-uri. Numărul de soluționări amiabile a crescut în comparație cu aceeași perioadă a anul trecut cu 23%.

- În primele trei luni ale anului, 94% dintre negocieri s-au încheiat cu împăcarea părților și doar în 6% dintre dosare una din părți sau ambele au refuzat soluția propusă de conciliatorii CSALB.

Comenteaza