Oficial. Noua categorie de persoane care pot ieşi mai repede la pensie

Oficial. Noua categorie de persoane care pot ieşi mai repede la pensie

Legea Pensiilor va fi modificată pentru mai multe categorii de persoane. 

În această săptămână a fost publicată în Monitorul Oficial legea care le dă dreptul salariaţilor încadraţi pe anumite locuri de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă să iasă mai devreme la pensie.

Mai exact este vorba despre Legea nr. 74/2022 pentru completarea art. 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 315 din 31 martie 2022.

Aceste modificări sunt destinate personalului care a lucrat în  termocentralele pe bază de cărbune şi în extracţia de cărbune să iasă mai repede la pensie.

Prezenta lege prevede ca la articolul 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (43) se introduce un nou alineat, alineatul (44), cu următorul cuprins:

(44) Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă."

Prezenta lege intră în vigoare la 3 zile de la data publicării.

Comenteaza