"Oamenii de afaceri din România să facă centre de vaccinare, nu să ceară bani de la stat"

"Oamenii de afaceri din România să facă centre de vaccinare, nu să ceară bani de la stat"

Businessmenii din țara noastră se îmbulzesc la premierul Florin Cîţu mai mult să primească bani în pandemie și deloc să îl întrebe dacă pot să creeze la în compania lor un centru de vaccinare, atrage atenția managerul producătorului de medicamente Terapia Cluj, Dragoș Damian. 

"Citim despre numeroasele întâlniri ale premierului Florin Cîţu cu mediul de afaceri în vederea compensării efectelor pandemiei din diverse sectoare economice. Nu mi-e foarte clar cine sunt favoriții la întâlniri, spun doar că fabricile de medicamente din țară nu au fost chemate niciodată, deși noi nu cerem compensații, ci dimpotrivă, oferim soluții că aducem mai multe venituri la buget.

Probabil premierul este vizitat de coaliții, camere de comerț, consilii, lobi;ti, cei care învață de ani de zile guvernele României cum să conducă afacerile, în așa fel încât încât am devenit ceea ce suntem astăzi - exportatori de forță de muncă și importatori a celor mai banale produse. La sfârșitul fiecărei întâlniri, citim de asemenea că premierul cere sprijin mediului de afaceri pentru accelerarea vaccinării.

Absolut normal, pentru că fără să atingem țintele de vaccinare afacerile nu-și pot relua cursul normal, oricâți bani s-ar pompă din rezerve, planuri de redresare și de reziliență. Și trebuie spus categoric, ținta aremierului de 1 iunie sau 1 iulie este una greu de atins fără implicarea mediului de afaceri, mai ales a siturilor industriale, care să-și trimită oamenii la vaccinare", consideră Damian.

"Până acum s-a auzit doar de Antibiotice Iași care și-a pus fabrica la dispoziția autorităților pentru vaccinare și de inițiativa Prefecturii Cluj care deschide centre de vaccinare în parcul industrial din Jucu, un mare angajator, cu o capacitate de vaccinare de cel puțin 2-3.000 de oameni pe zi – angajații din parc, dar și locuitorii din zonă.

S-ar putea să fie mai mulți angajatori care au centre de vaccinare, mai ales din rândul celor industriali. O fabrică de 100-150 de angajați, inclusiv (sau mai ales) din mediul rural, poate deschide fără probleme un centru de vaccinare pentru angajați, membrii familiilor și locuitorii din proximitate. Din 850 de angajați, compania mea are 781 de vaccinați cu prima doză, cu rapelul sau înscriși în platforma de vaccinare în așteptare. 

Am discutat mult cu angajații, le-am explicat avantajele vaccinării (inclusive riscurile), s-a înțeles că siguranța la locul de muncă și mobilitatea în concediu vor avea de câștigat prin vaccinare. Poate a ajutat domeniul de activitate, dar oamenii au înțeles și s-au pus pe treaba.

Centre de vaccinare deschise în fabrici, în parcuri industriale și în spații logistice pot duce țintă de vaccinare chiar la peste 100.000 de subiecți pe zi, și este în interesul comunității de afaceri să atingem cât mai curând acea imunitate de turmă despre care se vorbește.

Așadar, atunci când oamenii de afaceri îl întreabă pe premier  ce poate face pentru ei, să întrebe și ce pot face ei pentru premier, și mai mult că sigur răspunsul va fi să se implice direct în vaccinare. Rămâne totuși de încercat la un moment dat și stimulentul (deductibil) de 50 lei / angajat vaccinat. Orice condiționare pozitivă va face minuni", consideră oficialul de la Terapia. 

Comenteaza