O jumătate de miliard de euro pentru strategiile de dezvoltare locală

O jumătate de miliard de euro pentru strategiile de dezvoltare locală
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, și premierul Dacian Cioloș, au anunțat că, în conformitate cu prevederile Comisiei Europene, procesul de selecție strategiilor de dezvoltare locală (SDL) ale GAL trebuie să se finalizeze la 6 august.

În perioada de programare 2014-2020, guvernul urmărește acoperirea de către Grupurile de Acțiune Locală a întregului teritoriu eligibil prin programul Leader (comune și orașe mici cu o populație de maximum 20.000 de locuitori), valoarea publică alocată fiind de 563 de milioane de euro. Termenul limită de depunere a SDL este 8 aprilie, atât pentru parteneriatele care au accesat sprijinul pregătitor, cât și pentru cele care au elaborat SDL din surse proprii.

GAL reprezintă transformarea în realitate a potențialului pe care comunitățile locale îl pot valorifica pentru a se putea înscrie în această nouă abordare a dezvoltării satului european, prin care se încurajează întoarcerea sau stabilirea tinerilor în teritoriul Leader și dezvoltarea economică, socială și culturală a acestuia. Se pune accentul pe stimularea parteneriatelor, transferul de cunoștințe și implementarea inițiativelor inovative.

În cadrul procesului de selecție, vor avea prioritate SDL care cuprind măsuri de infrastructura socială, acțiuni adresate minorităților locale, intervenții în infrastructura de bandă largă, scheme de calitate, măsuri care implică asocierea. 

„Săptămâna următoare lucrăm cu ministrul Agriculturii și Cancelaria la un pachet de măsuri care să dezvolte clasa de mijloc de la sate, luând anumite instrumente financiare și legislative care să stimuleze dezvoltarea acesteia. În implementarea acestui program avem nevoie de sprijinul grupurilor de acțiune locală. Să dezvoltăm această clasă de mijloc cu reale capacități de antreprenoriat care să constituie o resursă viabilă a dezvoltării locale”, a spus Cioloș.

Irimescu a arătat că GAL trebuie să devină motorul dezvoltării locale, fiind autoritățile de management la nivel local. “Nevoile de dezvoltare la nivel local pot fi cel mai bine identificate de catre GAL-uri. Trebuie să se implice în valorificarea produselor locale, e un domeniu vast şi mi-aș dori să ne sprijiniți în protejarea produselor de calitate pentru a aduce valoare adăugată”, a declarat ministrul.

Leader reprezintă o oportunitate pentru domenii identificate la nivel local, cum ar fi contribuția la diversificarea activităţilor nonagricole și încurajarea micilor întreprinzători; diversificarea facilităţilor de dezvoltare economică, infrastructura fizică la scară mică; creșterea atractivităţii zonelor și diminuarea migraţiei populaţiei, în special a tinerilor; grupurile minoritare, protejarea și conservarea patrimoniului natural și cultural rural; diversificarea ofertei turistice, încurajarea iniţiativelor de dezvoltare locală cu un grad ridicat de integrare socio-economică teritorială.

Comenteaza