O jumătate de miliard de euro de la UE pentru megaproiectele de apă ale Clujului

O jumătate de miliard de euro de la UE pentru megaproiectele de apă ale Clujului
Proiectul regional din zona Turzii va fi finanțat cu 130 de milioane de euro

Cele două mari proiecte regionale privind dezvoltarea rețelei de apă și canalizare din zona Clujului vor beneficia din partea Uniunii Europene (UE) de fonduri eligibile substanțiale, a dat asigurări Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, coordonat de Compania de Apă Someș (CAS) are o valoare eligibilă de 324 milioane de euro, iar cel pentru regiunea Turda – Câmpia Turzii, derulat de Compania de Apă Arieș (CAA), de 130 de milioane.

MFE a alcătuit harta proiectelor noi de apă și apă uzată finanțate în 2014-2020. Comisia Europeană (CE) a aprobat primul proiect în acest an, de 222 milioane de euro, pentru modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Ilfov, finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

În actuala perioadă de programare, 2014-2020, în cadrul POIM au fost semnate 22 proiecte noi, de 4,4 miliarde euro, pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă și apă uzată. În urma implementării proiectelor din sectorul de apă, 4,2 milioane persoane vor avea la dispoziția apă potabilă la standarde europene.

În același timp, de rețelele de canalizare extinse sau îmbunătățite vor beneficia 5,1 milioane locuitori. Noile investițiile le completează pe cele începute în perioada anterioară de programare, prin intermediul POIM. Din aceste proiecte, 29 au fost fazate, iar continuarea lor este finanțată din POIM.

Alte 23 proiecte noi, de 4,7 miliarde de euro, se află în pregătire, cele mai avansate fiind la Iași, Mehedinți, Teleorman, Tulcea și Vaslui. Se adăugă 41 proiecte de asistență tehnică. La nivelul POIM – sector apă au fost semnate 92 contracte de finanțare (80% din proiectele – investiții noi, proiecte fazate și de asistență tehnică), în valoare eligibilă de 5,1 miliarde de euro, fiind atins un nivel de supracontractare de 197%.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza