O fabrică de țigări a „ars” statul de aproape 4 milioane de lei. 2 milioane de bucăți vândute ilegal

O fabrică de țigări a „ars” statul de aproape 4 milioane de lei. 2 milioane de bucăți vândute ilegal
| Foto: koloz - Depositphotos.com

O fabrică ilegală de ţigări din Neamţ a prejudiciat statul cu aproape 4 milioane de lei. Şase afacerişti au fost trimişi în judecată.
 

Conform DIICOT, în septembrie 2021, în România a fost constituit un grup infracţional organizat transfrontalier format din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, având ca scop producerea, în mod clandestin, în afara antrepozitului fiscal a unor ţigarete contrafăcute prin punerea în funcţiune a unor fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete, precum şi a gestionării proceselor subsumate fabricaţiei ilegale de ţigarete, respectiv achiziţia/transportul/fabricaţia/ punerea la dispoziţie de materii prime şi echipamente/utilaje utilizate în procesul de fabricare clandestină a ţigaretelor, care erau ulterior comercializate pe teritoriul Uniunii Europene.

Cum s-a desfăşurat „operaţiunea”?
 

În iulie 2021, membrii grupului au acumpărat o fabrică de ţigarete pe care au instalat-o şi au pus-o în funcţiune în luna decembrie a aceluiaşi an într-o hală dintr-un fost complex zootehnic, situată pe raza localităţii Humuleşti, judeţul Neamţ.

În vederea realizării scopului grupului infracţional, aceştia au achiziţionat cantitatea de circa 20.000 de kilograme de tutun mărunţit, o cantitate mare de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foiţe din folie de plastic/hârtie şi filtre cu intenţia de a fabrica 1.000.000 pachete de ţigarete, fără a deţine autorizaţie în acest sens. Aceste pachete de ţigarete au o valoare de piaţă de 2.000.000 de euro.

Pentru a asigura conspirativitatea locaţiei în care era amplasată fabrica, aceasta era supravegheată în permanenţă de membrii grupului infracţional organizat şi, pentru ca aceasta să nu poată fi descoperită cu ajutorul unor camere care funcţionează pe principiul termoviziunii, aceştia au placat clădirea cu polistiren. În plus, fabrica a fost racordată ilegal la sistemul de distribuţiei a energiei electrice pentru a evita descoperirea linia de producţie din cauza consum ridicat de energie.

În această modalitate, în perioada ianuarie 2022 – 05.04.2022, grupul infracţional organizat a produs în mod ilegal cantitatea de 1.907.944 ţigarete folosind o marcă protejată în scopul de a-i induce în eroare pe ceilalţi comercianţi şi pe beneficiari.

Prejudiciul adus bugetului de stat este de 3.903.974 lei, sumă cu care Direcţia Regională Vamală Iaşi s-a constituit parte civilă.

Prin rechizitoriu s-a cerut confiscarea specială a cantităţilor de ţigarete, cantităţilor de tunun, bunurilor folosite la fabricarea ţigaretelor şi bunurilor folosite la transportul ţigaretelor (linie de ambalare şi împachetare ţigarete, linie de fabricare a ţigaretelor, linie de uscare tutun, linie de mărunţit tutun, 3 autovehicule, 3.865,60 kilograme de tutun, întregii cantităţi de ţigarete produse etc.).

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Neamţ.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza