O cooperativă agricolă din Cluj a reuşit să intre în supermarketuri. A fost premiată de Ambasada SUA

O cooperativă agricolă din Cluj a reuşit să intre în supermarketuri. A fost premiată de Ambasada SUA
Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, a înmânat joi la Cluj-Napoca, premiul „Antreprenorul lunii martie" unei cooperative agricole din judeţul Cluj, care a reuşit să intre pe piaţa dificilă a supermarketurilor din România.

 

Câştigătoarea premiului din această lună acordat de Ambasada SUA este Cooperativa Agricolă „Lunca Someşului Mic", din Apahida, ce s-a format în 2013 prin asocierea a 16 membri fondatori.

Cooperativa produce mai multe tipuri de legume printre care roşii, ardei, vinete, morcovi, ridichi şi varză.În cei doi ani de la înfiinţare, asociaţia a comercializat către supermarketuri peste 950 de tone de legume.

Fiecare din cei 16 membri fondatori au suprafeţe relativ mici de teren, între unu şi câteva hectare.

„Adunând producţia realizată de fiecare, membrii cooperativei au reuşit să atingă limita minimă de achiziţie impusă de marile lanturi de supermarketuri din România. Dacă ar fi acţionat ca producători individuali, aceşti fermieri nu ar fi reuşit să obţină acces pe o piaţă atât de largă şi stabilă", afirmă reprezentanţii Ambasadei SUA.

Însarcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, a declarat cu ocazia înmânării premiului: „Am întâlnit oameni şi grupuri de oameni dispuşi să îşi asume riscuri, să iniţieze idei de afaceri pentru binele comunităţii, am văzut o serie de exemple grozave călătorind prin România şi ne-am gândit să dezvoltăm un program care să scoată la iveală aceste exemple. (...) Antreprenorul selectat pentru această lună este o comunitate în care oamenii au reuşit să lucreze împreună, să facă ceea ce ştiu ei mai bine, să facă agricultură şi să intre cu produsele lor proaspete pe piaţă, ceea ce nu este puţin. "

Una dintre părţile acestei poveşti, care îmi place mie cel mai mult este faptul că ei au trecut peste câteva etape de încercare, marii retaileri au anumite standarde de calitate, iar fermierii din cooperativă au văzut atunci când au făcut primul pas că lucrurile nu funcţionează cum ar fi vrut ei, dar nu s-au lăsat descurajaţi, ei s-au întors, au rezolvat problemele, şi au avut succes", a mai spus în cuvântul său Dean Thompson.

Însarcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti a primit, în mod simbolic, un coş cu produse tradiţionale ale cooperativei agricole (Foto) .

Programul Ambasadei SUA, intitulat „Antreprenorul lunii", este o modalitate de a aduce în prim plan creativitatea şi potenţialul local, de a promova persoanele şi companiile care şi-au asumat riscuri de afaceri, bazându-se pe propriile forţe şi creându-şi propriul drum.

Cooperativa Agricolă „Lunca Somesului Mic"este sprijinită în demersurile sale de dezvoltare de Fundatia Civitas pentru Societatea Civilă şi de Fundaţia Româno-Americană.

 

Comenteaza