Drone militare „made in Cluj". Investiție de jumătate de milion de euro

Drone militare „made in Cluj". Investiție de jumătate de milion de euro
| Foto: kalinovsky - Depositphotos.com

O companie de IT din Cluj-Napoca investește peste 500.000 de euro în producția și dezvoltarea de drone cu utilizări multiple, de la agricultură la operațiuni militare.

Oves Enterprise, o companie de IT din Cluj-Napoca investeşte peste 500.000 de euro şi îşi extinde activitatea cu o nouă linie de business, axată pe producţia de drone. Decizia de investiţie în acest domeniu a fost luată în urmă cu un an, compania dezvoltând acum atât zona de hardware, cât şi pe cea de software. potrivit unui comunicat al companiei.

„Suntem un player inovativ în piaţa de servicii complexe pe care le livrăm cu succes de aproape 9 ani pentru clienţii noştri şi ne aflăm într-un moment propice diversificării liniilor de business. Producţia de aparatură înalt tehnologizată este următorul pas logic pentru noi.

Am început, acum 1 an, să investim în diferite produse soft şi nu numai, iar în acest moment lucrăm la 10 produse, multe fiind pe segmentul de drone: fie construcţia efectivă de drone, de la zero, fie soft pentru drone. Aici avem produse pe care le construim atât în regie proprie, cât şi cu parteneri. Un parteneriat puternic l-am încheiat, spre exemplu, cu o companie din UK, alături de care am construit mai multe drone foarte complexe, care au întrebuinţări atât militare, cât şi comerciale", spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

Ce pot face dronele produse de compania de IT din Cluj

Conform comunicatului, dronele pot să livreze truse medicale în locuri ostile, să monitorizeze zone extinse prin camerele performante sau senzori termici, să fie folosite ca releu de transmis date, în cazul în care nu există reţea, să fie folosite în stol pentru a triangula comunicaţii etc.

Dronele pot avea însă şi utilitate militară şi pot îndeplini sarcini precum: detecţia şi maparea digitală a minelor aflate în pământ, detecţia, prin senzori, a pericolelor bio-chimice, neutralizarea altor drone militare etc.

„Lucrăm să construim dronele viitorului. Toate dronele noastre au capabilităţi dual use. Pot detecta şi mine în sol, dar pot analiza şi solul pentru agricultură. Pot transporta echipamente militare, dar, în viitor, vor putea transporta şi pasageri. Pot supraveghea şi securiza graniţele, dar pot supraveghea şi traficul. Toate pot fi folosite pe mai multe verticale", mai spune Mihai Filip, menţionând că, în paralel, lucrează şi la partea de stabilizare a dronelor, în cazul în care aplicabilitatea lor presupune lansarea de micro muniţie şi folosirea acestora ca platformă de lansare.

Compania din Cluj-Napoca dezvoltă în prezent, 9 modele de drone, de diferite dimensiuni, atât cu rotoare, cât şi cu aripi fixe. Toate produsele sunt finanţate din fonduri proprii, compania asigurând şi partea de cercetare şi dezvoltare.

Recent, Oves Cluj a testat cu succes şi partea de AI în cazul dronelor, care sunt capabile, cu ajutorul AI-ului să zboare autonom în spatii închise, dar şi soluţii de montare de mini panouri solare.

Primul model de dronă produs de OVES Enterprise, OVES Octocopter, este deja disponibil. Acesta a fost fabricat în parteneriat cu o companie din UK.

Drona poate zbura şi în condiţii de defecţiune ale unui motor, rotor sau a bateriei și poate reveni cu siguranță la bază.

Anul viitor, firma din Cluj-Napoca va începe producția de drone și în România, într-o fabrică de lângă București, estimarea companiei fiind ca, la final de an, peste 30% din cifra de afaceri să fie generată de vânzările de drone și de software necesare pentru operarea acestora.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza