Foto Noul "aquapark" al Clujului se profilează în Sopor

Noul "aquapark" al Clujului se profilează în Sopor
Noul "aquapark" al Clujului, în Sopor
Noul "aquapark" al Clujului, în Sopor
Noul "aquapark" al Clujului, în Sopor
Noul "aquapark" al Clujului, în Sopor
Noul "aquapark" al Clujului, în Sopor

Locuitorii din cartierul Sopor condamnă felul în care se construiesc noile ansambluri rezidențiale din oraș, transformate în adevărate piscine în aer liber. 

"Strada Soporului, Cluj. În urmă cu câteva zile, cu ocazia acelor ploi torenţiale, în incinta acestui şantier s-a format un lac adânc de câţiva metri şi de o lungime de circa 30-40 m. Chiar la baza blocului nou construit!

La faţa locului au sosit minimum trei echipaje ale Serviciului Mobil de Urgență Reanimare Descarcerare și Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru a pompa apa din baltă. Prima dată au încercat spre est, fără rezultat, ca apoi să mai facă rost de minimum patru furtunuri, a câte 10 m.

În imagini se pot vedea oamenii cum pregătesc furtunurile pentru a le lega şi a pompa apa spre nord, spre pârâu. Aş dori să văd chitanţele plătite de către firma privată constructoare pentru serviciile prestate pe banii publici. Ţin să menţionez, că în urmă cu 3-4 ani, pe locul unde este blocul se plimbau fazani, iepuri, căprioare şi era plin de păsări şi vegetaţie", remarcă o membră a grupului Clujul Civic.

Situația prezentată a stârnit numeroase remarci din partea clujenilor, unii aprobând demersul dezvoltatorilor. "Plata se face prin impozitele plătite în urma câștigului din vânzarea de apartamente. E tot o proprietate privată. Fie că e curtea bunicii inundată, fie că e un șantier, e tot un teren privat inundat. Și acel proprietar are aceleași drepturi ca oricare alt cetățean din această țară".

Reacțiile negative sunt însă mult mai dure:

  • "Plata se face de către fraierii care au atât bun simț încât să respecte un proiect tehnic. Dacă ai pânză freatică aproape de suprafață și tu sapi ca un bou, fără să faci drenaj, de ce trebuie să plătesc eu prostia lor?" 
  • "Doar 2.000 de euro metrul pătrat. Un chilipir, dragi clienți fraieri!"
  • "O situație tipică noii ere a construcțiilor. Un regres evident al bunului simț tehnic, o bătaie de joc a Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), care face doar figurație pe banii noștri. Aceste exemple se găsesc la tot pasul, studii geo ignorate, drenaje și hidroizolații prost sau deloc realizate. Bonus, drept recompensă, autoritățile preiau sarcinile investitorului că nu cumva să piardă sponsorizarea investitorului".
  • "Țin să menționez că ani în urmă acolo se cultiva pământul. Desigur, orașul trebuie să se extindă, dar nu în halul acesta".
  • "Nu e nimic greșit în a se extinde. Dar să se respecte legea și normele tehnice în vigoare. Am ajuns în 2021 să nu mai știm să facem un dren sau o hidroizolație. Și nu răspunde nimeni, decât fraierii care rămân cu paguba".
  • "După 1989 facultățile au scos pe bandă rulantă economiști, juriști. Școlile profesionale și liceele tehnologice s-au transformat în licee teoretice și a dispărut "meseria e brățară de aur". Lipsa de specialiști se vede și la cei ce lucrează, și la cei care le recepționează lucrările. Trist".
  • "E lipsa de implicare a autorităților care acceptă perpetuarea incompetenței. Ia să nu se mai facă recepția de către ISC și primărie pentru astfel de situații. ISC să amendeze conform legii, cu sesizare din oficiu pe toți cei implicați".
  • "De ce se recepționează lucrări neconforme? Diriginții de șantier cum controlează? Dacă sunt specialiști, unde sunt?".
  • "S-a limitat accesul specialiștilor în dirigenție de șantier - e o breaslă închisă. Diriginții au tot interesul să se semneze recepția și atât. Câți diriginți știți că au fost trași la răspundere? Tipic pentru dezvoltatorii imobiliari agreați de Primăria Cluj-Napoca".

Inundațiile care au răvășit recent cartierele Clujului reprezintă o consecință a dezvoltării imobiliare iresponsabile într-un oraș în care vegetația naturală este decimată de suprafețele betonate, avertizează cercetătorul clujean Tibor Hartel.

VEZI “Dacă facem blocuri balcon lângă balcon, cartiere întregi vor ajunge sub ape”

Mai multe străzi din cartierele Borhanci, Bună Ziua sau Sopor, din municipiul Cluj-Napoca, au fost inundate săptămâna trecută, în urma ploilor abundente, apa infiltrându-se în locuințe, curți și subsoluri, inclusiv într-un șantier al unui proiect imobiliar. A fost nevoie de intervenția pompierilor cu motopompe, ore în șir, pentru evacuarea apei.

Comenteaza