Muncitorii sezonieri din Germania au ieşit la proteste. Acuză neplata salariilor și condițiile groaznice de muncă şi cazare

Muncitorii sezonieri din Germania au ieşit la proteste. Acuză neplata salariilor și condițiile groaznice de muncă şi cazare
| Foto: profimedia

Zeci de muncitori sezonieri români veniți la o fermă din vestul Germaniei au protestat la începutul acestei săptămâni față de condițiile de muncă, de cazare și pentru că nu și-au primit banii. Este al doilea protest al lucrătorilor români în Bornhaim în mai puțin de o săptămână. Imaginile au fost difuzate în toată presa germană.

Aproximativ 50 de muncitori sezonieri de la firma Ritter din Bornheim au protestat faţă de condiţiile de muncă şi de cazare. Ei se plâng de condiţiile de igienă precare din containere şi din grupurile sanitare, anunţă Digi24.

Firma care i-a angajat este în insolvenţă și nu a plătit deloc sau doar parțial salariile, anunţându-i pe muncitori că până marţi vor trebui să părăsească locul.

Presa locală din Germania relatează în total că ar fi vorba de circa 240 de muncitori sezonieri cazați în condiții groaznice, câte 4-5 într-un container.

„Aceşti oameni au fost aduşi aici din România în pofida epidemiei de coronavirus şi a insolvenţei ca să recolteze sparanghel şi căpşuni. Iar acum nu li se dau nici salariile promise şi sunt ameninţaţi să rămână fără loc de cazare”, a spus un reprezentant al sindicatului, potrivit G4Media.

Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, a declarat marți seară la Digi24 că situația muncitorilor români se va rezolva, iar legea va fi schimbată.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi omologul său german, Hubertus Heil, au semnat ieri o Declaraţie comună de intenţie privind intensificarea cooperării în domeniul pieţei muncii şi politicilor sociale.

Comenteaza