Mizaţi pe forţele voastre, nu pe guvern! Previziuni economice pentru 2015

Mizaţi pe forţele voastre, nu pe guvern! Previziuni economice pentru 2015
Doi analişti economici au vorbit, pentru ZIUA de CLUJ, despre aşteptările pentru anul 2015. Ei se arată mai degrabă sceptici în ceea ce priveşte capacitatea statului de a impulsiona mediul economic.

Sunt oameni de afaceri de succes, cu un drum lung prin labirintul capitalismului românesc. Au învins criza economică, iar asta e de pus în CV. Emil Culda şi Mircea Şerban au intrat în pielea analistului economic, pentru ziuadecj.ro, şi au făcut o proiecţie a anului pe care îl avem în faţă.

Ei s-au arătat sceptici în legătură cu capacitatea statului de a impulsiona mediul de afaceri sau măcar de a-l reglementa, dar fiecare a găsit şi lucruri optimiste în ceea ce priveşte acest an.

Culda: „Curajul cât mai multora poate aduce o schimbare importantă"

„Ca politici economice, nu mă aştept la lucruri spectaculoase din partea statului. El poate schimba ceva, dar - repet - nu mă aştept să se întâmple. În general, în economia reală, cei mai mulţi o trag cum pot din 2009. Cei care au scăpat de faliment ţin acum afacerea pe linia de plutire.

Sunt, desigur, şi cazuri de excepţie, oameni cu inspiraţie sau care au prins o conjunctură favorabilă. Oamenii de afaceri nu se aşteaptă neapărat ca guvernul să le creeze facilităţi, ci pur şi simplu să nu birocratizeze excesiv accesul la fonduri europene, că nu blocheze cofinanţările. Altfel spus, să nu îi încurce", a spus Culda.

Economistul clujean vede un sprijin pentru economie în fondurile europene, despre care crede că - în 2015 - vor face România să se „mişte".

„Vor începe să se simtă în economie şi să creeze efecte. Totul este să existe cofinanţări, iar statul să renunţe la sistemul de frânare pe care îl practica", a eplicat Culda. Acesta mizează şi pe curajul românilor: „Fiecare ar trebui să se gândească să devină întreprinzător. Curajul cât mai multora poate aduce o schimbare importantă".

Şerban: „CET 2015 va însemna un aflux de turişti. Avem un oraş de trei stele şi jumătate"

Acesta este convins că ne aşteaptă un an „călduţ". „Statul îşi va bate joc şi în 2015 de statutul său de generator de bunăstare economică. Nu va aduce dinamică în piaţă, va investi pe ici, pe colo, dar nu semnificativ. Şansa României este exportul, pentru că este ultimul tărâm low-cost al Uniunii Europene. Vom avea o creştere microscopică a exportului, dar pentru omul de rând asta nu va însemna prea mult", a declarat economistul.

Şerban crede că, pentru clujeni, 2015 va fi un an ceva mai bun datorită titlului de Capitală Culturală a Tineretului (CET). „Oraşul va căpăta notorietate, va exista un aflux de turişti, mai ales cei interesaţi de evenimente culturale. Dacă vor fi ei impresionaţi de Cluj? Depinde cu ce aşteptări vor veni. Probabil cu aşteptări mici, iar atunci vor fi surprinşi plăcut. Nu avem un oraş de cinci stele, ci unul cam de trei stele şi jumătate", a spus Şerban.

Încheiem cu un citat. „Progresul este imposibil fără schimbare, iar cei care nu îşi pot schimba mentalitatea, nu pot schimba nimic", spunea George Bernard Shaw. Orice decizii ar lua guvernul, să nu uităm că ceea putem schimba cel mai uşor suntem chiar noi. Şi putem să o facem chiar din 2015. Un an economic bun să aveţi!

 

Comenteaza