Ministrul clujean al agriculturii: se va tăia din ajutoarele de la bugetul de stat

Ministrul clujean al agriculturii: se va tăia din ajutoarele de la bugetul de stat

Adrian Oros, ministrul agriculturii, a negat că sumele de care beneficiază fermierii sunt în scădere, dar a recunoscut că tăierile de finanțare se aplică la ajutoarele naționale tranzitorii (ANT), subvenții care se achită fermierilor de la bugetul de stat.

Anunțul referitor la plata subvențiilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a fost făcut în Parlamentul României, la dezbaterea moțiunii simple depuse împotriva activității sale, conform Agrointel.

Oros a dat asigurări fermierilor că toate plățile către aceștia vor în cuantumul anului trecut. Excepție fac ANT care au un buget mai mic. ”În 2021 toate plățile vor fi derulate la fel ca și până acum.

Singura diferență este ANT în sectorul zootehnic, din cauza bugetului aflat la dispoziție, în cuantum mai mic. În rest, toate plățile, absolut toate, sunt în cuantumul anilor trecuți. Asta ca să mai contrabalansăm dezinformarea continuă”, a afirmat Oros.

Programe MADR lansate din bugetul național în 2021
(alocări financiare în curs de avizare)

1. Ajutor de stat pentru motorină trim. III + IV 2020 = 340 milioane lei
2. Program susținere producție usturoi – ajutor de minimis 2021 = 15 milioane lei
3. Programul Național Apicol 2021 = 50 milioane lei
4. Susținerea crescătorilor de porci Bazna și Mangalița – ajutor de minimis 2021 = 700.000 lei
5. Stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură, industria alimentară 2020 = 1,1 milioane lei
6. ANT în sectoarele vegetal (214 milioane lei), zootehnic, speciile ovine și caprine (94 milioane lei)

"Pentru specia bovine ANT este în curs de elaborare și consultare cu mediul asociativ. Alocarea este de 234 de milioane de lei. Sumele s-au alocat pentru fiecare program în limita bugetului MADR, aprobat în legea bugetului pentru 2021. Detaliile pentru fiecare program le vom furniza la aprobarea fiecărei hotărâri de guvern. Condițiile de eligibilitate sunt cele din anii precedenți", a precizat ministrul de la Cluj. 

Comenteaza