Metz, NTT DATA România: Maşinile inteligente au cel mai mare potenţial să rezolve problema traficului

Metz, NTT DATA România: Maşinile inteligente au cel mai mare potenţial să rezolve problema traficului
Specialiștii din grupul NTT lucrează la mai multe proiecte revoluționare în tehnologie | Foto: NTT

Ambuteiajele din trafic pot fi eliminate grație soluțiilor furnizate de inteligența artificială, susține Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania. Compania este implicată în astfel de proiecte în România și Serbia.

Traficul viitorului va fi gestionat de infrastructuri inteligente, cu stații pe semafoare și clădiri, dar și printr-o comunicare a mașinilor între ele și cu infrastructura.

„Maşinile inteligente au cel mai mare potenţial să rezolve această problemă cu care ne confruntăm în fiecare zi. Prin intermediul tehnologiei 5G se vor putea crea infrastructuri smart, staţii în locuri foarte aglomerate, de exemplu pe semafoare sau pe clădiri.

Noi lucrăm acum, în cadrul NTT DATA, la un astfel de proiect. Maşinile vor comunica între ele, dar şi cu infrastructura, pentru circulaţia fluidă a traficului. Suntem implicaţi în aceste proiecte şi în România, şi în Serbia, recunoscute internaţional. E nevoie de lămuriri în anumite situaţii - cum ar putea comunica maşinile automate cu cele obişnuite? Primele astfel de maşini vor fi prezente în flotele taximetriştilor şi în transportul public, care ştim că are linii dedicate.

Toate informaţiile pe care le avem acum despre maşini se vor schimba; va exista un concept care a prins contur în afară şi va începe să fie popular şi la noi, acela de car sharing - mai mulţi oameni vor împărţi vehiculele între ei. Maşina va recunoaşte şoferul şi îi va acorda permisiunea de a folosi maşina temporar, pe un traseu prestabilit. Acest lucru înseamnă că nu va mai exista un proprietar al maşinii”, susține Metz, conform Adevărul.

Cum vor arăta orașele "smart" din România

Iniţiativele oraşelor din România de a deveni „smart” prin intermediul soluţiilor propuse de inteligenţa artificială sunt tot mai frecvente. La Sibiu urmează să se instaleze camere video în autobuze şi să asigure implementarea sistemului de smart ticketing, precum şi crearea unei aplicaţii mobile de transport în comun.

În Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Timişoara funcţionează aplicaţia 24pay, dezvoltată de compania PTP Online, care le oferă posibilitatea celor care folosesc transportul în comun să achite biletul de călătorie cu telefonul.

O aplicaţie concretă a tehnologiei moderne are loc în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City, prin instalarea în 15 mijloace de transport a unei soluţii de transport public inteligent. La Cluj ar urma să vedem primele maşini autonome în transportul în comun. Acest lucru va fi realizabil graţie paşilor pe care îi face orașul în direcţia transformării într-un veritabil Smart City.

Comenteaza