Mesaj pentru fermierii clujeni:

Mesaj pentru fermierii clujeni:

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat la întâlnirea cooperativelor agricole din sectorul laptelui, cu reprezentanţi ai Someş Arieş Cluj, Samus Lact Satu Mare, Târnava Mare Harghita şi Timlactagro Timiş.

Dezbaterile au vizat modificările legislative, relaţia cooperative-supermarketuri şi posibilităţile de mediere ale MADR, posibilitatea accesării de către cooperative a fondurilor europene cu un procent mai ridicat decât 50% al sprijinului nerambursabil. Dezvoltarea sistemului cooperatist reprezintă o prioritate pentru MADR, deoarece foarte mulți producători agricoli lucrează terenurile în mod individual sau își comercializează produsele pe piață prin mijloace proprii. 
 
Având în vedere că se constată o reticență accentuată pentru asocierea și cooperarea între producătorii agricoli, MADR a luat măsura ca în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014–2020, prioritate la accesarea fondurilor europene să aibă agricultorii care se asociază în cooperative. 
 
„MADR împreună cu Ministerul Finanțelor își propun alocarea de fonduri de la bugetul de stat, altele decât cele prin PNDR 2014-2020, care să vizeze achiziționarea de echipamente și utilaje precum tractoare de mare capacitate, utilaje de irigații, combine, care să fie acordate cu prioritate producătorilor care vor să se asocieze. Dezvoltând cooperativele crește puterea de negociere dintre supermarketuri și cooperative agricole, stimulând producția și comercializarea în interes reciproc”, a afirmat ministrul.
 
El a prezentat un proiectul legislativ prin care producătorii din sectorul laptelui și al produselor lactate ar urma să primească ajutorul financiar de 8,7 milioane de euro din sprijinul de 11,1 milioane acordat României de Comisia Europeană. 
 
Prin acest act normativ se reglementează criteriile utilizate pentru acordarea ajutorului financiar, cuantumul ajutorului pe fiecare categorie de beneficiari din sectorul laptelui; termenul de depunere a cererii (până la 15 martie), documentele specifice termenul de efectuare a plăţilor (până la 30 iunie). Ministrul a prezentat simplificările rezultate în urma consultărilor cu reprezentanţii producătorilor. Din 1 martie fermierii vor putea să depună cererile unice de plată, respectiv 1 martie - 15 mai, fără penalităţi. 

Comenteaza