Marile companii ale lumii au pierdut 3,9 trilioane de dolari. Urcă Tesla, scade Citigroup

Marile companii ale lumii au pierdut 3,9 trilioane de dolari. Urcă Tesla, scade Citigroup
Arabii de la Saudi Aramco domină topul mondial al companiilor listate

Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate la nivel global a scăzut cu 15%, însemnând 3,9 trilioane dolari, în primul trimestru al anului, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Cele mai afectate sunt companiile care activează în sectorul petrol și gaze, potrivit clasamentului global realizat de agenția PricewaterhouseCoopers. În perioada 31 martie 2019 - 31 martie, pentru care este realizat clasamentul, valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a atins 21,5 trilioane dolari, în creștere cu 2% față de perioada corespunzătoare anterioară.

”Această criză medicală a condus la o scădere pe termen scurt a performanței și a valorii de piață a multor companii, care riscă să aibă un efect negativ și pe termen mediu și lung. În primele trei luni din acest an, piața pare și-a ales  câștigătorii și perdanții la nivel de sectoare. Deși vedem pierderi pe toată linia, impactul negativ a fost evident mai puternic pentru industria financiară și cea de petrol și gaze. Investitorii sunt mai prudenți față de evaluările cu risc ridicat și se concentrează asupra companiilor care generează profit și numerar”, a declarat Dinu Bumbăcea, partener în PwC România.

Toate sectoarele au avut scăderi. Cel mai afectat a fost cel de petrol și gaze, cu scădere de 37%, urmat de cel financiar, cu 23%. Cele mai mici scăderi au fost înregistrate de sectorul de utilități, de 1%, de tehnologie, care au pierdut 11% din capitalizarea de piață, și de servicii pentru consumatori, cu minus 6%.

Evoluția acestuia din urmă a fost sprijinită de creșterea cu 16% (23 miliarde de dolari) a Netflix, una dintre cele 10 companii a căror valoare a crescut. Saudi Aramco s-a alăturat Top Global 100 în acest an, intrând direct pe prima poziție, pe care încă și-o păstrează, cu o valoare de piață în martie de 1,6 trilioane dolari.

Saudi Aramco a depășit liderul de anul anul trecut, Microsoft, acum pe a doua poziție, urmată de Apple. Chiar și cu perturbarea coronavirusului, capitalizarea bursieră a Microsoft și Apple se ridică la peste un trilion de dolari. Evoluția Amazon, plasată pe locul patru, a fost susținută de creșterea cererii create de restricțiile instituite de pandemie.

Top 10 mondial, format preponderent de companiile de tehnologie și comerț electronic, e completat de Alphabet, Alibaba, Facebook, Tencent, Berkshire, Johnson & Johnson. Tesla a avut cea mai mare creștere a capitalizării în perioada ianuarie-martie, de 28%, la polul opus situându-se Citigroup, cu o scădere de 49%.

Pentru al șaselea an consecutiv, SUA se află pe primul loc, având mai mult de jumătate (57) dintre companii în top, urmate de Europa, cu 21, și de China și regiunile sale, cu 12. Companiile europene din Top 100 au experimentat cea mai semnificativă reducere, de 25% (956 de miliarde de dolari).

Capitalizarea de piață a companiilor americane din clasament a scăzut cu 14% (2,2 trilioane dolari), iar cea a firmelor din China, cu 11%. Brazilia, Australia și Africa de Sud nu mai figurează în clasament, după ieșirea Petrobras, BHP și Naspers. În ceea ce privește unicornii, valoarea primelor 100 de companii de acest tip listate a crescut cu 5% până la 853 de miliarde de dolari în perioada  31 martie 2019 - 31 martie 2020. 

SUA domină Top 100 unicorni, jumătate din listă în ceea ce privește numărul de companii și valoarea, China ocupă locul doi, cu 26, și Europa, locul trei, cu 10 companii. Clasamentul cuprinde primele 100 de companii la nivel mondial în funcție de valoarea de piață în perioada 31 martie 2019 și 31 martie 2020.

Top 10 mondial

1. Saudi Aramco (Arabia Saudită) petrol 1.602 mld. USD
2. Microsoft (SUA) tehnologie 1.200 mld. USD
3. Apple (SUA) tehnologie 1.113 mld. USD
4. Amazon (SUA) comerț 971 mld. USD
5. Alphabet (SUA) tehnologie 799 mld. USD
6. Alibaba (China) comerț 522 mld. USD
7. Facebook (SUA) tehnologie 475 mld. USD
8. Tencent (China) tehnologie 469 mld. USD
9. Berkshire Hath. (SUA) financiar 443 mld. USD
10. Johnson & Johnson (SUA) sănătate 346 mld. USD

Sursa: PwC

Comenteaza