Manager de cooperativă la 25 de ani. Fermier în Cătina, masterand la Cluj-Napoca

Manager de cooperativă la 25 de ani. Fermier în Cătina, masterand la Cluj-Napoca
Tânărul agricultor clujean a adunat în jurul său fermierii din zona Fizeșului | Foto: Civitas

Deși a absolvit Facultatea de Agricultură din Cluj abia acum trei ani, Dan Cheța ocupă de puțin timp funcția de manager al Cooperativei Producătorilor de Cereale Izvorul Fizeșului (CPCIF). Fundația Civitas a prezentat experiența pe care a trăit-o tânărul manager clujean.

El locuiește în satul Lacu, comuna Geaca. A absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, specializându-se pe exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industria alimentară. Acum este în anul doi la master la Universitatea Tehnică și, nu de mult timp, ocupă funcția de manager la CPCIF, cu sediul în Cătina.

Povestea lui în agricultură pornește încă dinainte să termine facultatea, atunci când a început să arendeze câteva suprafețe de teren. A ajuns să practice agricultura mai mult dintr-o necesitate, care, pe parcurs s-a transformat într-o adevărată plăcere.

Contextul i-a fost unul favorabil, deoarece familia lui deține o fermă de animale pentru care a fost nevoit să producă furaje. Treptat, nu au mai fost nevoiți să le cumpere pentru că Daniel le producea, iar asta l-a determinat de fapt să-și dea seama cât de mult îi place să fie în mijlocul lucrurilor. Astăzi este unul dintre cei mai tineri manageri de cooperativă din țară.

  • "Vor exista întotdeauna oameni care vor fi atrași de agricultură, așa cum vor exista și oameni cărora nu o să le placă acest domeniu. Atractivitatea poate sta în performanța utilajelor și tractoarelor și a mijloacelor tehnologizate din agricultură, motive care contribuie la confortul și plăcerea de a lucra în acest domeniu. Există și beneficii pentru tinerii fermieri, însă dacă acestea vor fi mai ușor de accesat, cu siguranță vor atrage mai mulți tineri care să practice agricultura. Tinerii fermieri beneficiază de o subvenție per hectar de teren (declarat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - APIA) în plus față de ceilalți fermieri".

  • “Cooperativa este la început de drum, încă învățăm cum să funcționăm. Ne dorim, însă, ca în timp să reușim să ne dezvoltăm și să realizăm împreună ceea ce individual este mai greu sau chiar imposibil de realizat. Dorința noastră comună stă la baza construirii unor spații de depozitare (silozuri) pentru a ne putea păstra în bune condiții bune produsele și, în final, pentru a le putea valorifica la un preț mai bun. Atât în agricultură, cât și în management, de multe ori e nevoie de luarea unor decizii de moment, în funcție de necesitățile și problemele punctuale. Astfel pot să afirm că există puncte comune în desfășurarea celor două tipuri de activități".

  • “Fermierii încă nu înțeleg că asociativitatea este cea mai bună formă prin care poți prospera, mai ales pentru că oferă o gamă largă de beneficii. Prin alăturarea suprafețelor membrilor se ajunge la un număr mare de hectare, iar astfel poți beneficia de un discount considerabil în ceea ce privește achiziția de inputuri. Acest lucru nu îl poți cere atunci când deții o suprafață mai mică de teren".

  • "În cadrul cooperativei, realizăm necesarul de inputuri pentru fiecare membru, achiziționarea produselor o facem la comun. Prețurile devin mai accesibile tocmai pentru că este vorba de o cantitate mai mare de produse, iar asta se întâmplă doar dacă suntem uniți și colaborăm. Comunitatea trebuie să îl înțeleagă este faptul că această formă asociativă reprezintă o soluție durabilă, profitabilă și sustenabilă prin intermediul căruia poți prospera".

  • “Deși există 1.300 de cooperative agricole în România, procesul este încă la început de drum pentru că după anii 2000 s-a luat totul de la zero și s-au reconstruit cooperative după principii solide. Numărul cooperativelor existente este unul relativ mic, comparativ cu Franța, unde 75% dintre producători sunt membrii unei cooperative sau comparativ cu Germania, acolo unde 1 din 4 persoane este membră a unei astfel de structuri”.

  • “O problemă importantă este dată de lipsa  operatorilor, iar pentru asta trebuie găsite modalitățile necesare prin care tinerii să fie atrași spre acest domeniu. În mare parte, performanța constă în utilaje, digitalizare și profesionalism, iar în ceea ce privesc lucrările solului, tendințele se îndreaptă din ce în ce mai mult spre utilajele performante. Aceste aspecte vor face agricultura sa fie durabilă".

Înființată din fonduri europene

CPCIF a fost înființată cu fonduri europene prin Grupul de Acțiune Locală Câmpia Transilvaniei în 2018, cu sprijin din partea Fundației Civitas pentru Societatea Civilă ce oferă membrilor cooperativei asistență în implementarea planului de afaceri și în găsirea unor modalități viabile de funcționare pe piață.

Comenteaza