Locurile de muncă, tot mai costisitoare

Locurile de muncă, tot mai costisitoare
Crearea unor noi locuri de muncă reprezintă o adevărată provocare pentru mai toţi investitorii, a atras atenţia directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don.

O investiţie recentă de 17 miloane de euro, de la Dej, a adus pe piaţă doar 80 de locuri de muncă. Pentru firmele care necesită ajutor minimis, la 200.000 de euro se asigură doar 7 locui noi de muncă, ceea ce este foarte puţin, a explicat Don, apreciind că programul combinatului social de Câmpia Turzii face o execepţie, având în vedere că fiecare beneficiar se alege cu un loc de muncă permanent în schimbul unei investiţii de numai 15.000 de euro.

Orice tip de investiţie care aduce noi locuri de muncă presupune costuri semnificative, a exlicat şeful AJOFM Cluj Daniel Don. Proiectele cu finanţare europeană, derulate de AJOFM pentru reîncadrarea pe piaţa muncii a persoanelor disponibilizate de companii precum Nokia sau Mechel, se dovedesc a fi extrem de benefice, tocmai pentru că acestea îşi dovedesc eficienţa cu costuri mult mai mici. De regulă, pentru a menţine un loc de muncă pe piaţă, un investotr trebuie să plătească statului între 50 şi 100 de euro, sume la care se adaugă salarizarea şi alte mici cheltuieli. La o investiţie realizată recent - fabrica de hărtie din Dej, investiţia anunţată se ridică la 17 milioane de euro, în timp ce numărul locurilor de muncă se ridică la 80. Don a explicat că inclusiv ajutoarele de minimis, pe care le solicită firmele pentru propria dezvoltare, implică un număr de locuri de muncă destul de mic: „Pentru un ajutor de 200.000 de euro, firma are obligaţia să aigure 7 locuri de muncă, tocmai pentru că este cunoscut faptul că este extrem de costisitor să menţii un angajat pe piaţă".

Proiectul combinatului social, derulat de AJOFM din fonduri europene, este însă o excepţie. În valoare de peste 6 milioane de euro, acest program vizează reîncadrarea pe piaţa municii a peste 740 de persoane, care au fost disponibilizate de Mechel. Dintre acestea, 250 ar urma să activeze permanent în întreprinderea socială. „Noi realizăm locuri permanente de muncă pentru toţi aceşti oameni care vor activa în combinatul social de la Câmpia Turzii. Fiecare dintre ei va primi 15.000 de euro, bani ce vor fi investiţi în utilajele din combinat. Practic, aceşti oameni vor deveni proprietarii combinatului şi îşi vor putea menţine singuri activitatea, în schimbul a numai 15.000 de euro, iar asta chiar cred că este o performanţă, dacă ne raportăm la costurile actuale pentru crearea unor locuri de muncă", a explicat Don.

 

Etichete
Comenteaza