Locuinţa nouă: la ţară sau la oraş?

Locuinţa nouă: la ţară sau la oraş?
Numărul de locuinţe finalizate a scăzut în judeţ cu 156 în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru oraşele din Cluj, cifra s-a redus la jumătate, arată datele statistice.


În prima jumătate a anului interesul dezvoltatorilor pentru construirea de locuinţe a scăzut în regiunea din care face parte Clujul, arată numărul de autorizaţii eliberate în această perioadă.

În primul trimestru al anului, în Cluj au fost finalizate 475 de locuinţe, în vreme ce în acelaşi interval al anului precedent numărul acestora ajungea la 631, conform datelor transmise de Direcţia Regională de Statistică. În mediul rural diferenţa 2012/2013 este foarte mică: 323 de locuinţe terminate în T1 anul trecut şi 327 în acest an. Lucrurile se schimbă însă la indicatorii privind evoluţia sectorului rezidenţial din zona urbană: 308 locuinţe terminate în oraşele din judeţ în primul trimestru din 2012 şi doar 148 în primele luni ale anului în curs. De altfel, anul a început timid pentru piaţa de locuinţe noi şi în Cluj-Napoca în comparaţie cu anii precedenţi, au arătat consultanţii imobiliari. În primăvară, numai 500 de apartamente se aflau în şantier sau în cadrul unor proiecte cu perspective de începere a lucrărilor, conform estimărilor consultanţilor de la Coldwell Banker. Asta în vreme ce la final de 2011 Cluj-Napoca avea 1.500 de unităţi rezidenţiale în diferite stadii de dezvoltare, potrivit unui raport al aceleiaşi companii.

Cu toate acestea, investiţiile în zonele bune ale municipiului sunt considerate mai sigure decât cele din localităţile-satelit ale Clujului. În ciuda costurilor mai ridicate pentru realizarea proiectelor, preţurile de vânzare mai mari şi interesul cumpărătorilor îi fac pe dezvoltatori să încline în favoarea oraşului, explică dezvoltatorii de la Beyfin România. Compania are de mai mulţi ani terenuri pregătite pentru încă două proiecte rezidenţiale, unul de blocuri în Baciu şi un altul pe strada Someşului, nu departe de zona centrală a oraşului. Beyfin nu lucrează în şantier la niciunul dintre cele două proiecte, însă decizia de începere a lucrărilor va merge cu prioritate spre ansamblul din Cluj-Napoca. „Deocamdată mai aşteptăm, dar ca perspectivă urmează proiectul de pe Someşului. Acesta va fi primul căruia îi vom da drumul. Având în vedere că e vorba de o investiţie destul de mare, pentru 50 de apartamente, cred că e mai bine să aşteptăm, să fim siguri că se vor vinde locuinţele. Considerăm, totuşi, că oraşul e o opţiune mai bună şi mai sigură pentru un proiect şi că în zona centrală apartamentele îşi vor găsi cumpărători. Pentru zona rurală, se simte o reţinere a cumpărătorilor, care au îndoieli privind calitatea construcţiilor, din cauza a ceea ce s-a realizat în ultimii ani. În Baciu încă sunt locuinţe nevândute", explică Augustin Abrudan, directorul Beyfin România.

În prima jumătate a anului interesul dezvoltatorilor pentru construirea de locuinţe a scăzut în regiunea din care face parte Clujul, arată numărul de autorizaţii eliberate în această perioadă. Mai precis, în judeţele din Nord-Vest au fost eliberate în primul semestru cu 128 de autorizaţii de construire mai puţine decât în intervalul similar din 2012. Cele mai importante scăderi în autorizaţiile eliberate în primul semestru din acest an s-au înregistrat în Nord-Est (-468 autorizaţii), Sud-Muntenia (-226 autorizaţii), Sud-Est (-188 autorizaţii) şi Nord-Vest (-128 autorizaţii). Creşteri au fost în Vest (+112 autorizaţii), Centru (+88 autorizaţii) şi Bucureşti-Ilfov (+85 autorizaţii). La nivel naţional, în semestrul I din 2013 s-au eliberat 17.396 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 4,5%, faţă de semestrul I 2012. În iunie 2013 au fost eliberate 3.564 autorizaţii pentru construirea de clădiri rezidenţiale, dintre care 66,2% sunt pentru zona rurală.

Etichete
Comenteaza