LIR: Firmele au acces la prea puţini bani europeni

LIR: Firmele au acces la prea puţini bani europeni


Organizaţia patronală Liga Întreprinzătorului Român (LIR) deplânge faptul că numai 4% din fondurile europene destinate IMM-urilor au fost accesate până acum în România.
Implementarea proiectelor europene, alegerea consultanţilor, cofinanţarea sau chiar bugetele disponibile sunt principalele probleme întâmpinate de IMM-uri în accesarea fondurilor europene. Aceasta este concluzia ultimei întruniri a Ligii Întreprinzătorului Român (LIR), găzduită miercuri la Cluj de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

"Una dintre marile probleme în accesarea fondurilor europene pentru IMM-uri este alegerea consultantului şi contractul semnat cu acesta. Firma ar trebui să verifice şi să citească cu atenţie ghidul solicitantului. În plus, contractul de consultanţă ar trebui să aibă minim 10-15 pagini, nu 4-5, ca în cele mai multe cazuri", spune Mariana Sândurean, reprezentant LIR Bucureşti.

În ceea ce priveşte partea de cofinanţare, brokerii spun că la ora actuală finanţarea pentru IMM-uri este în scădere. Băncile nu au nici parametrii de ris bine definiţi şi nici un tip de analiză bine definit pentru IMM-uri. Din această cauză brokerii de credite nu sunt interesaţi de promovarea acestor împrumuturi pentru firme", spune Diana Morar, director Kiwi Finance Cluj.
Comenteaza