La fiecare doi euro contractaţi în Ardealul de Nord, un euro se pierde prin proiecte respinse. Vezi raportul ADR-NV

La fiecare doi euro contractaţi în Ardealul de Nord, un euro se pierde prin proiecte respinse. Vezi raportul ADR-NV
436 milioane de euro pentru proiecte contractate, dar alte 266 milioane de euro pentru documentaţia respinsă, aşa arată cifrele implementării Programului Operaţional Regional în regiunea de dezvoltare Nord-Vest, într-un raport publicat astăzi de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR-NV).

Valoarea proiectelor depuse ajunge la 994 milioane de euro, dintre acestea numărul proiectelor contractate ajunge la 337, cu o valoare totală de 436 milioane de euro.

De cealaltă parte, însă, mai bine de 500 de proiecte au fost respinse sau retrase, iar valoarea acestora ajunge la 266 milioane de euro, adică mai mult de jumătate din suma contractată. În total, pentru regiunea de dezvoltare Nord-Vest au fost alocate  488 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional. Numărul proiectelor depuse pe cele cinci axe de finanţare - "dezvoltare urbană", "infrastructură rutieră", "infrastructură socială", "mediu de afaceri" şi "turism ajunge la 1.115, cu o valoare totală de 993,3 milioane de euro. Un număr de 337 proiecte au fost contractate, cu o valoare totală solicitată de 436 milioane euro.

"Pe unele măsuri disproporţia e şi mai mare", spune directorul ADR-NV, Claudiu Coşier: "la microîntreprinderi, proporţia e de 3 la 1. În cele mai multe cazuri, cauza respingerii proiectelor cu finanţare europeană sunt problemele legate de proprietate, adaugă el. "Beneficiarii nu pot demonstra proprietatea pe obiectivul unde au de făcut lucrări, sau chiar numai pe terenul pe unde vor să treacă. Dacă ai o reţea care trece prin subteran, ca să obţii autorizaţie de construcţie e nevoie de acordul proprietarilor de terenuri pe unde trece conducta. Dacă terenul celor de deasupra nu e clarificat, ADRNV  respinge proiectul, pentru că pot apărea situaţii ciudate, să blocheze cineva proiectul sau să facă o reclamaţie şi să ceară daune", adaugă el. "Când e vorba de proprietate, nu poţi vorbi de birocraţie".

Coşier spune că din totalul suprafeţei Ardealului de Nord, doar 3% este cartată digital. "Restul documentelor, care sunt în arhivele de hârtie, nu se verifică, şi se ajunge în situaţia ca unele parcele să se încalece".

Comenteaza