News alert Japonezii cumpără un centru de cercetare din Cluj de la Fiat Chrysler

Japonezii cumpără un centru de cercetare din Cluj de la Fiat Chrysler
Compania italiană este specializată în tehnologie pentru sectorul transporturilor | Foto: Tiny Bull

Centrul de cercetare dezvoltare Magneti Marelli din clădirea The Office își schimbă stăpânul. De la italienii de la Fiat trece la japonezii de la Calsonic Kansei. Care sunt controlați de americani. 

Grupul Fiat Chrysler Automobile (FCA) şi-a vândut divizia de componente auto Magneti Marelli rivalului nipon Calsonic Kansei pentru 6,2 miliarde de euro. Ambele entități au divizii în România, la Cluj-Napoca și la Ploiești, iar acestea fac parte din tranzacție.

În iulie, FCA a demarat procedura de separare a diviziei care produce componente auto de restul companiei, în vederea unei posibile introducere la bursă, fără a exclude alte posibilităţi pentru această divizie care produce sisteme de iluminat, sisteme de transmisie şi echipamente electronice, conform Capital.

Magneti Marelli are în România un centru de cercetare-dezvoltare la Cluj, iar Calsonic Kansei produce în Prahova componente pentru răcirea motoarelor. Odată cu preluarea de către Calsonic Kansei va lua naştere un producător mondial de echipamente cu afaceri de 15,2 miliarde de euro şi 65.000 de angajaţi, de la Tokyo la Milano, au precizat cele două companii.

FCA a optat pentru vânzare în loc de listarea la bursă după ce condiţiile de pe piaţa bursieră s-au deteriorat din cauza tensiunilor comerciale şi incertitudinilor politice din Italia. Fondul american KKR a preluat Calsonic Kansei de la Nissan Motor în 2016. KKR s-a angajat să ajute producătorul japonez, al cărui principal client este Nissan, să se dezvolte pe plan internaţional.

Afacerile de la Cluj: 19 milioane de lei

Magneti Marelli Cluj a dezvoltat tehnologie pentru sistemele de injecție directă și componente strategice pentru propulsia hibridă și electrică, unități electronice de comandă pentru motoare și cutii de viteze. În ceea ce privește sistemele electronice, o activitate importantă se regăsește în domeniile infotainment, clustere și display-uri de instrumente, telematică.

Compania clujeană a avut anul trecut afaceri de 19 milioane de lei și un profit net de 1 milion de lei. Calsonic Kansei România a fost înființată în 2006 ca filială directă a acestei corporații și ulterior a intrat sub conducerea regiunii europene. Cu sediul în Ploiești, uzina din România se ocupă de fabricarea produselor de schimb de căldură și aer condiționat pentru Europa de Est. 

Trei preluări japoneze, două fabrici de la zero

Fujikura este al doilea angajator din județ, după Banca Transilvania, cu 5.000 de salariați în fabricile automotive de la Cluj-Napoca și Dej, iar NTT DATA România, companie din sectorul IT care face parte din grupul japonez cu același nume, se apropie de 3.000. Asahi a preluat producătorul de bere Ursus Breweries de la sud-africanii de la SABMiller, iar Daiichi Sankyo a intrat ca acționar al fabricii de medicamente Terapia. Asociațiile nipone de afaceri au organizat anul trecut prima lor reuniune din România în afara Bucureștiului, la Cluj.  “Japonia nu figurează între primele 10 state cu investiții în România pentru că aceste companii activează aici și prin subsidiare”, au lămurit reprezentanții Japan External Trade Organization, asociere de promovare a exportului japonez în afara granițelor țării.

Comenteaza