Antreprenoriat în stil italian la Cluj

Antreprenoriat în stil italian la Cluj
Oamenii de afaceri italieni și-au propus să se impună în zona Clujului

Camera de Comerț Italiană pentru România (CCIR) va fi mai bine reprezentată la Cluj și își propune să aducă aici cât mai multe dintre marile branduri din această țară, a anunțat Antonio Patane, președintele Italian Business Club (IBC).

"Noua comunitate italo-română a depășit 2,5 milioane de persoane, este chiar mai mare decât aceea a unor state din Uniunea Europeană (UE). Sunt români din Italia, tinerii români care au crescut acolo și au venit să studieze sau să lucreze aici, italieni care locuiesc în România sau pensionari din această țară care s-au stabilit aici, dar și familii mixte. Există o dimensiune culturală italo-română formată în cadrul unor valori comune care a avut o dezvoltare rapidă după intrarea României în UE.

Primul val de antreprenori din Italia a venit aici din proprie inițiativă, însă în ultimii ani situația s-a schimbat. Sunt domenii în care se poate colabora: expertiza italiană din tehnologia informației poate face mult pentru sănătatea din România. Brandurile italiene sunt binecunoscute aici. CCIR va fi mult mai prezentă la Cluj; vom lucra în stil italian, adunând toate asociațiile italiene de business de aici, dar vom relansa și Centrul Cultural Italian", a spus Antonio Patane

"Ce șoc a fost în parcul industrial Tetarom III atunci când s-a anunțat că Nokia vrea să plece din Cluj - că va fi colaps economic, că vor rămâne mii de oameni fără locuri de muncă. Iar colacul de salvare a fost tocmai De'Longhi. Și liniile aeriene directe cu Italia de la Aeroportul Internațional Cluj au ajutat deoarece acum oamenii de afaceri au o reacție mult mai rapidă. Nu degeaba se spune că toate drumurile duc la Roma. Deși nu vom ajunge niciodată la nivelul Cetății Eterne, vom ști să primim așa cum se cuvine italienii la Cluj", remarcă președintele Consiliului Județean, Istvan Vakar.

"În Italia sunt 1,7 milioane de români, dintre care 1,2 milioane înregistrați, iar românii contribuie cu 1% din produsul intern brut al Italiei. Corriere della Sera a scris chiar că românii au salvat Italia pentru că, după ce au venit acolo, din anii 2000 încoace, a avut loc o creștere economică după o perioadă de decădere. În Italia sunt sunt 15.000 de societăți cu răspundere limitată cu cel puțin un asociat român și 12.000 de persoane fizice autorizate din România, deci o mare forță economică.  În România avem 40.000 de societăți cu acționariat italian, nu există o forță antreprenorială mai mare decât cea a comunității italiene", constată Marius Bostan, inițiator al mișcării RePatriot a organizației Romanian Business Leaders. 

Corina Crețu, comisar european:

„Prezenţa românilor în Italia este cel mai mare fenomen migrator de succes din istoria italiană. Plecarea lor a fost posibilă datorită aderării ţării noastre la UE. Noi suferim în ţară, pentru că avem fuga creierelor, dar este o libertate de mişcare, de a ne stabili în orice ţară dorim să trăim. Aderarea României la UE rămâne cea mai importantă realizare din istoria modernă a ţării noastre”.
Emil Boc, primarul Clujului:

"Am mulțumit comunității italiene din Cluj pentru suportul și implicarea în susținerea comunității noastre în domeniul economic, cultural, universitar sau social. Trebuie să investim în ceea ce ne face mai europeni și pentru consolidarea proiectul european, iar dezvoltarea relațiilor româno-italiene reprezintă o prioritate".

Evenimentul "Fraternitatea italo-română" de la Cluj, organizat de IBC, a abordat informații de asistență a cetățenilor în relațiile cu administrația italiană, pensii de muncă și de invaliditate, indemnizații sociale și de șomaj, consolidarea perioadelor de contribuție pentru pensia din Italia și România.

Printre invitați s-au numărat ambasadorul Italiei, Marco Giungi; consulul onorific al Italiei, Massimo Novali; reprezentantul Diocezei Ortodoxe Române din Italia, Octavian Schintee; președintele Institutului Național de Asistență Socială din Italia, Gianluigi Petteni; consilierul cultural al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov.

Marian Mocanu și Irina Niculescu au prezentat cartea “Fraternitatea italo-română la 10 ani de la aderarea la UE”. Președintele Institutului Național de Asistență Socială din Italia, Gianluigi Petteni, a semnat un acord cu președintele Asociației Italo-Române Futura, Angelo Antognetti, pentru a oferi asistență -  pentru prima dată în mod direct la Cluj - cetățenilor români care au lucrat în Italia și cetățenilor italieni care locuiesc aici.

Comenteaza