Investitorii străini, avertisment dur: Statul de drept este slăbit în România

Investitorii străini, avertisment dur: Statul de drept este slăbit în România
Consiliul Investitorilor Străini din România, care generează un sfert din PIB-ul țării, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește creșterea semnificativă a neîncrederii în România, potrivit Wall-Street.ro. Motivul? Modificările legislative care slăbesc statul de drept și pun în pericol economia.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) critică mai multe decizii ale autorităților, considerând că acestea afectează statul de drept și economia națională.

Investitorii observă în ultima perioadă o creştere semnificativă a neîncrederii în instituţiile publice, atât a mediului de afaceri (conform FIC business sentiment index), dar şi a cetăţenilor (conform cel mai recent Eurobarometru), datorită numeroaselor modificări legislative care afectează economia şi domnia legii în România, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Pe agenda politică a autorităţilor se regăsesc o serie de decizii care, în opinia FIC, vor duce la slăbirea statului de drept şi a cadrului normativ necesar unei economii moderne:

1. Parlamentul tocmai a adoptat o lege prin care sunt exceptate majoritatea companiilor de stat de la regulile transparenţei şi managementului profesionist;

2. Interferenţa din ce în ce mai vizibilă a politicului în activitatea autorităţilor de reglementare, care ar trebui să fie independente;

3. Propuneri legislative care pun sub semnul întrebării separaţia puterilor în stat şi capacitatea sistemului de justiţie de a veghea la respectarea legilor.

"Sunt astfel încălcate elemente şi principii fundamentale pentru o ţară modernă, cu o economie competitivă care să asigure bunăstare cetăţenilor ei. Aceste decizii luate fără consultare şi fără o informare corectă a publicului şi a mediului de afaceri vor oferi în continuare argumente suplimentare pentru adâncirea neîncrederii", se menţionează într-un comunicat de presă al Consiliului Investitorilor Străini - FIC.

"În plus, renunţarea la aplicarea regulilor guvernanţei corporative în companiile de stat, va face imposibilă aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv asumat în capitolul de politică externă al programului de guvernare. Potenţialul pe termen lung al României, inclusiv de a ajunge una dintre cele mai importante economii ale UE, poate fi atins prin canalizarea energiilor către un astfel de obiectiv major şi prin respectarea principiilor de transparenţă, stabilitate şi predictibilitate", se mai arată în comunicat.

Consiliul Investitorilor Străini - FIC numără în prezent 130 de companii membre, ale căror investiţii cumulate reprezintă un segment important din investiţiile străine directe în România, cumulând împreună mai mult de 180.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri totală ce reprezintă aproximativ 25% din PIB-ul României.

 

Comenteaza