Guvernul provoacă haos la bursă. Investitorii, loviți de noua "revoluție fiscală"

Guvernul provoacă haos la bursă. Investitorii, loviți de noua "revoluție fiscală"

Bursa a pierdut într-o singură zi tot progresul pe întreg anul. Acțiunile Erste s-au prăbușit la Viena, marile companii listate au pierdut 6 miliarde de lei în două ore. Banca Transilvania (BT) Cluj avea minus 18% la orele amiezii.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital, anunță că a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de ordonanță de urgență anunțat recent de către guvern.

"Piața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din produsul intern brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici și o eventuală promovare a bursei la statutul de piață emergentă.

Investitorii urmăresc cu deosebită atenție acțiunile decidenților politici ce influențează mediul economic și evoluția companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investițional fiind dat de predictibilitatea și de stabilitatea legislativă", a transmis conducerea BVB.

Bursa a pierdut miercuri într-o singură zi tot progresul pe întreg anul. Erste Bank s-a prăbuşit la Viena, marile companii listate au pierdut 6 miliarde de lei în două ore. Banca Transilvania Cluj avea minus 18%.

Indicele principal BET al celor mai tranzacţionate acţiuni de la Bucureşti era în scădere cu peste 12%, ceea ce înseamnă că bursa de la Bucureşti a pierdut într-o singură şedinţă întreg progresul înregistrat pe parcursul anului 2018, potrivit calculelor ZF. Practic bursa de la Bucureşti a trecut pe minus în 2018.

Guvernul PSD a anunţat, prin ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, că va impune o taxă bancară în România, care va afecta astfel şi BCR, una dintre cele mai importante afaceri ale austriecilor în regiune.

Executivul propune ca, de la 1 ianuarie, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ''taxa pe lăcomie", în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei.

Printre noile prevederi anunțate se numără taxe noi pentru bănci și companii, măriri de taxe și impozite, taxa ”pe lăcomie” pentru bănci, transformarea contribuției la Pilonul II de pensii în una opțională.

Comenteaza