Intră buldozerele în cartierul lui Paszkany

Intră buldozerele în cartierul lui Paszkany
Lucrãrile la cartierul Tineretului vor începe cel târziu în mai, spun reprezentanţii Polus Real Estate (PRE), societate în a cărei acţionariat se află şi omul de afaceri Arpad Paszkany. În urmãtoarele trei sãptãmâni va fi stabilit şi antreprenorul general care va coordona lucrãrile de construcţie.

Conform proiectanţilor, costurile pentru infrastructurã sunt calculate la 70 euro/mp. La cele peste 200 ha pe care se va întinde cartierul, numai investiţiile pentru viabilizare ar putea ajunge la 140 de milioane de euro. “Lucrãm la documentele pentru autorizãri. Lucrãrile în şantier vor începe cel târziu în mai”, a precizat Florin Ciorca, reprezentantul PRE. Lucrul va începe cu viabilizarea primului cvartal ce va cuprinde primele 15 blocuri din viitorul cartier.

“Pânã la sfârşitul anului o sã realizãm lucrãri de viabilizare a terenului şi probabil fundaţiile. începem viabilizarea pentru prima bucatã de teren şi apoi o vom dezvolta pe toatã suprafaţa”, a adãugat Ciorca. Potrivit acestuia, antreprenorul general nu a fost încã ales. “Antreprenorul general poate fi din afara ţãrii sau din ţarã, este posibil sã mergem cu Arcadom (compania maghiarã contractor general pentru Polus Center - n. red.). Va trebui sã stabilim asta în urmãtoarele doua-trei sãptãmâni”, a spus Ciorca.

Primele lucrãri vizeazã viabilizarea terenului, reţelele de drumuri, apã, canal, utilitãţi şi organizarea de şantier pentru prima zonã, aratã proiectanţii. Aceasta include o suprafaţã de patru hectare, 15 blocuri şi serviciile aferente. In jur de 1,5 ha sunt alocate spaţiilor verzi.

“In acest moment accentul e pus pe reţele. S-ar dori ca acestea sã nu se facã etapizat, ci cât mai unitar”, a explicat ArnoldMacalik , de la Atelier FKM, unul dintre arhitecţii care lucreazã la proiect. In prima etapã se vor realiza 650 de locuinţe, din care mai mult de jumãtate vor fi cele sociale - 360 de apartamente.

 

Cartier de 5.836 de locuinţe

 

Cartierul Tineretului va fi dezvoltat în parteneriat cu administraţia localã pe un teren de 203 ha în Bulevardul Muncii. Conform datelor Primãriei Cluj-Napoca, funcţiunile preconizate a fi înglobate de cartier la secţiunea rezidenţial sunt 162 de vile pe terenuri individuale, 358 de case detaşate, 300 de case cuplate, 71 de case înşiruite, 363 de apartamente în locuinţe terasã, 196 de apartamente penthouse, 1.132 de apartamente standard superior, 2.894 de apartamente standard mediu şi 360 de apartamente ca locuinţe sociale.

Cartierul va include şi spaţii destinate învãţãmântului (creşã, grãdiniţe, şcoalã medie şi liceu, şcoalã generalã), centre medicale de importanţã localã, spital, patru biserici, servicii urbane, administraţie (primãrie, poliţie, oficiu poştal, bancã, centru comunitar, pompieri), salã de sport, cluburi sportive, terenuri de sport.

Vor exista, de asemenea, cafenele şi restaurante, magazine, galerii şi centre comerciale, dotãri pentru transport: staţii pentru transportul în comun, parcaje, garaje, staţie de benzinã, spãlãtorii auto, service. Proiectul include grãdini publice, parcuri, spaţii verzi amenajate, pietonale şi locuri de joacã. Birouri, hoteluri, un hypermarket şi un centru de conferinţe şi expoziţii sunt, de asemenea, prevãzute în proiect.

 

Vin Lomb şi proiectele private

 

In acest an ar urma sã înceapã lucrãrile şi la cartierul Lomb, care va fi dezvoltat de Impact Developer&Contractor tot în asociere cu municipalitatea. Va avea în jur de 5.700 de locuinţe şi se va întinde pe un teren de 267 ha.

Pe piaţa clujeanã au mai fost anunţate câteva proiecte de peste 1.000 de locuinţe. Chester Group Investments este beneficiara unui proiect ce presupune 4.700 de locuinţe în zona Someşeni. Carmel Investment Group are un proiect de 1.500 de locuinţe în Bunã Ziua. Ansamblul Bonjour Residence, dezvoltat de Elite Grup şi Mao Imobiliare, va include 1.000 de apartamente.

Comenteaza