Inteligența artificială, pusă în practică la Universitatea Tehnică din Cluj

Inteligența artificială, pusă în practică la Universitatea Tehnică din Cluj

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) folosește algoritmi de inteligență artificială (AI) pentru diagnosticarea bolile pulmonare.

Un raport recent al EIT Health (foto) și McKinsey relevă nevoia urgentă de a atrage, educa și forma o nouă generație de cadre medicale specializate în procesarea datelor, în timp ce va trebui să îmbunățim competențele forței de muncă actuale, pentru a exploata pe deplin potențialul de schimbare oferit de AI.

Trei proiecte românești de succes sprijinite prin programele EIT Health, startup-urile Xvision, Chifor Research și un sistem de interpretare a ecografiilor trans toracice dezvoltat de UTCN utilizează AI pentru îmbunătățirea serviciilor medicale.

Școala de vară HelloAIRIS despre aplicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, organizată în colaborare cu EIT Health, a avut 900 de aplicații doar în acest an, cu peste 60 de aplicații din România. 400 de participanți au fost selectați.

Scopul cursului este să implice talente din regiunile Europei Centrale, de Est și de Sud și să construiască o comunitate de AI dotată cu toate competențele necesare în viitor, certificate de EIT Health. Start-up-ul românesc XVision, finalist al programului de accelerare Health Venture Lab al EIT Health, a dezvoltat o soluție software care folosește algoritmi de AI pentru a ajuta radiologii în sarcinile lor de zi cu zi.

Chifor Research lucreaza la îmbunătățirea unui prototip de scanner parodontal 3D ultrasonografic, utilizând rețele neuronale în procesarea imaginilor ultrasonografice în scopul automatizarii fluxului de prelucrare a datelor achiziționate.

Un alt proiect românesc, sistemul pentru ecografii transtoracice dezvoltat de UTCN, participant în cadrul programului EIT Health RIS Innovation Call 2020, folosește algoritmi de inteligență artificială pentru diagnosticare, monitorizare și analiză a ecografiei transtoracice pentru bolile pulmonare difuze.

Comenteaza