Iniţiatoarea Scenei Urbane, noul preşedinte OAR Transilvania. Prima decizie: un arhitect și un jurist, consultaţii zilnice cu publicul

Iniţiatoarea Scenei Urbane, noul preşedinte OAR Transilvania.  Prima decizie: un arhitect și un jurist, consultaţii zilnice cu publicul
Iniţiatoarea Scenei Urbane, noul preşedinte OAR Transilvania.  Prima decizie: un arhitect și un jurist, consultaţii zilnice cu publicul
Iniţiatoarea Scenei Urbane, noul preşedinte OAR Transilvania.  Prima decizie: un arhitect și un jurist, consultaţii zilnice cu publicul

Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OART) are un nou preşedinte. Este vorba despre Daniela Maier, vicepreședinte al OART în perioada 2010-2018 (două mandate) şi coordonatorul proiectului Scena Urbană.

 

Pentru următorii patru ani, Daniela Maier doreşte o mai bună comunicare: intern - cu arhitecții, și extern - atât cu presa și cu opinia publică în general, cât și cu (potențialii) clienți/beneficiari ai serviciilor de arhitectură. Prima decizie luată de noul Consiliu Teritorial a vizat tocmai acest aspect:

”De luna viitoare (iunie), juristul filialei poate fi consultat, de luni până joi, între orele 15:00 și 16:00, la sediul OART. De asemenea, colegii noștri, dar și orice persoană interesată de activitatea OART și a arhitecților în general, sau chiar un beneficiar interesat de un sfat din partea unui arhitect, vor putea sta de vorbă, la fel, de luni până joi, cu un membru al Consiliului Teritorial, la sediul Ordinului (Bd. Eroilor nr. 22, ap. 10, Cluj-Napoca), după un program ce va fi anunțat în cel mai scurt timp pe site-ul filialei. Aceeași regulă se va aplica și pentru județele Bistrița și Sălaj, unde vor exista puncte de întâlnire cu acești consilieri OART”, a anunțat Daniela Maier, după prima ședință a Consiliului Teritorial, care a avut loc vineri, 11 mai.

Accent pe judeţele vecine

Noua conducere a OART își dorește să pună mai mare accent și pe problemele din celelelalte județe membre ale filialei, în afară de Cluj, astfel că a decis să creeze două noi posturi de vicepreședinți, dedicate județelor Bistrița și Sălaj, în care le-a numit pe arhitectele Monica Rațiu, respectiv Corina Caraba.

Szabolcs Guttmann, în continuare în conducerea OART

Ordinul Arhitecţilor din România- Filiala Transilvania (OART) și-a ales săptămâna trecută, la Cluj-Napoca, noua conducere, pentru mandatul 2018-2022. Președintele, membrii Consiliului Teritorial, ai comisiilor de disciplină și cenzorii au fost aleși în 5 mai, în cadrul Conferinței Teritoriale. Vicepreședinții și președintele Comisiei de Disciplină au fost aleși în prima ședință a Consiliului Teritorial, care a avut loc în 11 mai.

Astfel, vicepreședinte pentru legislație a fost numit fostul președinte al filialei, arhitectul Szabolcs Guttmann, vicepreședinte pe domeniul comunicării a fost numită arhitecta Daniela Tecău, iar vicepreședinte pentru stagiatură și educație a rămas arhitectul Dan Domșa. Ca și în mandatele anterioare, trezorierul filialei este arhitectul Marcel Crișan. Președintele Comisiei de Disciplină a fost numit arhitectul Nicolae Mirișan, iar comisia de cenzori are un nou președinte, în persoana arhitectei Cornelia Trocaru.

Despre Daniela Maier

Daniela Maier, fost vicepreședinte pe imagine al OART timp de două mandate: 2010-2014 și 2014-2018, a organizat și coordonat două ediții ale Bienalei de Arhitectură Transilvania - în 2015 și 2017.

Noul președinte al OART este și inițiatorul Scenei Urbane, o serie de proiecte publice apărute în 2012 în Cluj-Napoca. Scena Urbană foloseşte arta, activităţile sportive, ateliere şi intervenţii de land-art pentru exemplificarea potenţialului cultural şi educaţional al spaţiilor urbane slab valorificate, cu readucerea acestora pe harta obiectivelor cultural-active ale Clujului.

Semnalul Scenei a fost dat acum șase ani, când zona cu fortificaţii şi clădiri de garnizoană de pe Cetăţuie au fost (re)aduse in atenţia publicului şi a autorităţilor locale prin instalaţii de landart,  spectacole de teatru și dans, expoziţii de arhitectură, programe pentru copii, tururi  ghidate, ateliere de film şi fotografie.

De atunci, Scena Urbană a crescut, fie că au fost evenimente proprii de “intervenție” în spații îndrăgite ale orașului - Grădina Botanică (2013), Gara și Piata Gării (2014), strada Mihail Kogălniceanu - prin Point of View (2014) și impresionantul concert din fața UBB, “Haide, “U”! pe Scena Urbană” (2017), Someșul - căruia i-au fost dedicate ParCURS Urban și River Reflections, Cimitirul Central - concert de operă în noaptea de Luminație, sub numele de "Requiem" (2015) și "Ave Maria" (2016, 2017); fie prin implicarea în evenimentele organizate de Primăria Cluj-Napoca, precum Zilele Clujului, Seri de Vară Clujene (Seri de Vară în alte timpuri), Târgul de Crăciun.

Comenteaza