Incredibil, dar adevărat: România a înregistrat cea mai mare creştere economică trimestrială din UE

Incredibil, dar adevărat: România a înregistrat cea mai mare creştere economică trimestrială din UE
| Foto: Radio Romania Actualitati

România a înregistrat cea mai mare creştere economică trimestrială din Uniunea Europeană: +2,8% în primul trimestru din 2021, adată datele Eurostat. 

România a fost, în primul trimestru al acestui an, cea mai dinamică economie din Uniunea Europeană, cu un avans al Produsului intern brut de 2,8% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, fiind urmată de Cipru (2%), Ungaria (1,9%) şi Lituania (1,8%), arată datele preliminare publicate marţi de Eurostat.

În schimb, PIB-ul Uniunii Europene a înregistrat o contracţie de 0,4% iar economia zonei euro a scăzut cu 0,6%, în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent. Aceste declinuri vin după scăderile înregistrate în trimestrul patru al anului trecut, minus 0,5% în UE şi minus 0,7% în zona euro.

În ritm anual, primul trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru al anului trecut, economia României a stagnat, după un declin de 2% în trimestrul patru al anului trecut. În Uniunea Europeană, Produsul Intern Brut ajustat sezonier a scăzut cu 1,7% şi cu 1,8% în zona euro, după o contracţie de 4,6% respectiv 4,9% în ultimul trimestru al anului trecut. Potrivit datelor preliminare, doar trei state membre UE au înregistrat o creştere a PIB-ului în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2021, transmite economica.net. 

Opoziţia, prin vocea lui Marcel Ciolacu, spune însă că această laudă cu creşterea economică e doar o bravură. "Prețurile au luat-o razna în timp ce Cîțu se visează iar pe calul alb al creșterii economice! Istorică este doar prăbușirea galopantă a puterii de cumpărare a românilor. Facturi la energie cu 17% mai mari, combustibil cu 9% mai scump și prețuri până la cer la alimentele de bază. Plus o inflație de peste 3% care a făcut franjuri veniturile și așa înghețate de premierul Cîțu.

Asta e realitatea. Ce este de reținut din comunicatul INS este doar că, după un an de pandemie, economia României este sub primul trimestru din 2020, când a fost lockdown! Halal performanță, Cîțu!", a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook. 

Comenteaza