“În Cluj s-a format un adevărat cluster industrial în jurul firmelor germane”

“În Cluj s-a format un adevărat cluster industrial în jurul firmelor germane”

Companiile din cea mai puternică economiei a Europei pregătesc terenul pentru postcriză, una dintre investițiile preconizate la Cluj fiind cea a grupului Eberspächer, cu activitate în sisteme de conducere autonomă a vehiculelor, anunță ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt.

Acesta a menționat că Germania este prima ţară ca investiţii străine directe, cu 13 miliarde de euro, unul dintre cei mai mari angajatori privați din piața locală - 250.000 de salariați și cel mai mare partener comercial al României, asigurând 20% din valoarea totală a schimburilor comerciale, conform Wall Street.

  • "Firmele germane din România produc mult pentru export: utilaje, dispozitive electronice, componente pentru autovehicule, aparatură medicală și mobilă. Anul acesta vom avea o creștere substanțială, în pofida nesiguranței care domină. Firmele germane au rămas în țară și pregătesc deja terenul pentru perioada postcriză".

  • "Pe piața din România sunt active 7.500 de companii germane, numărându-se astfel printre cei mai mari angajatori privați din țară. Aceste companii se implică pe termen lung. Cu alte cuvinte, nu urmăresc doar un profit rapid și ușor, ci doresc să dezvolte piața de investiții de mâine. România oferă multe avantaje interesante: forță de muncă calificată și foarte motivată, absolvenți de studii superioare mai ales în IT, programe de ajutoare de stat atrăgătoare pentru investiții, o bună infrastructură digitală".

  • "Sunt mulți vorbitori de limba germană în România, care pot duce mai departe tradiția de sute de ani a minorității germane. Nu este o întâmplare că în județele Cluj, Timiș, Arad, Sibiu, Alba și Brașov s-au format adevărate clustere industriale în jurul companiilor germane. Investitorii germani își doresc o administrație eficientă și de încredere, dezvoltarea infrastructurii generale și industriale - autostrăzi, modernizarea rețelei feroviare, condiții de investiții stabile și fiabile. Este nevoie de un proces mai transparent și mai eficient în domeniul achizițiilor publice".

  • "Printre cele mai mari companii active se numără Continental, Bosch, Dräxlmaier, Daimler, Leoni, Kaufland și E.ON. Firmele germane își desfășoară activitatea în industria prelucrătoare, comerț, știință și tehnică. Continental are 20.000 de angajați, Dräxlmaier 15.000, Leoni 17.000, Kaufland 16.000. Aceste companii au în vedere și bunăstarea socială a angajaților lor".

  • "Grupul Eberspächer are în plan să intensifice activitățile în domeniul sistemului electronic al vehiculelor. În noua locație din Cluj-Napoca, se vor extinde activitățile de dezvoltare, în special pentru aparatele de comandă pentru electrificarea și conducerea autonomă a vehiculelor".

  • "Majoritatea firmelor de construcții au părăsit România din cauza deficiențelor din procedurile de achiziție. Sunt anumite domenii în care s-a putut observa o retragere a companiilor germane. În domeniul construcțiilor, majoritatea firmelor germane importante au părăsit piața românească din cauza deficiențelor din procedurile de achiziție. În domeniul energiei regenerabile, din cauza reducerii programelor de finanțare și a lipsei de previzibilitate, investițiile germane au scăzut sau nu s-au concretizat".

  • "România are un mare potențial de dezvoltare în multe domenii: domeniul IT a înregistrat deja în anii trecuți creșteri și succese. Companiile germane și-au dezvoltat în mod constant activitățile de cercetare și dezvoltare din România. Industria auto deține un mare potențial – aici România este deja parte integrantă din lanțul valoric și, datorită structurilor existente, s-a putut poziționa ca destinație pentru relocarea proceselor de producție din Asia în Europa. O evoluție foarte dinamică există cu precădere în domeniul mobilității electrice".

  • "Nu toate regiunile țării și nu toate domeniile au profitat în mod egal de această creștere. Deficiențele în infrastructură, în sistemul de sănătate şi de educație reprezintă factori semnificativi în această privință. România are acum o șansă reală să le depășească și cu ajutorul fondurilor europene substanțiale prevăzute. Esențiale sunt reformele în administrație".

  • "Numărul cetățenilor români din Germania a crescut de șapte ori în ultimii 10 ani. În 2019, locuiau 750.000 de români. Mulți reprezintă resursă umană calificată, mai ales de medici și specialiști IT. Se adaugă vara un număr important de lucrători sezonieri în construcții și agricultură. Mulți români lucrează pe tot parcursul anului în industria cărnii și industria alimentară. Ei locuiesc în Bavaria, a doua comunitate de străini ca mărime (180.000 de oameni), în Baden-Württemberg (156.000). E greu pentru România atunci când personalul calificat, mai ales din domeniul sănătății, emigrează. Multe persoane înalt calificate se vor întoarce în România, de îndată ce vor găsi aici condițiile și perspectivele potrivite".

  • "Numărul cetățenilor germani aflați anul trecut în România a fost de 6.642. Majoritatea locuiesc la Cluj-Napoca și în București. Acest lucru arată că și personalul calificat german dorește să vină în România, deși, evident, că nu se compară cu diaspora română".
Comenteaza