Guvernul pariază pe 180 kilometri de autostrăzi. 74 lângă Cluj

Guvernul pariază pe 180 kilometri de autostrăzi. 74 lângă Cluj
| Foto: Facebook/API

Ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, a declarat, luni, că se vor putea finaliza tronsoane de autostrăzi însumând  180 km de autostrăzi, trei dintre acestea fiind lângă Cluj. 

180 de kilometri de autostradă vor putea fi daţi în trafic în acest an, a declarat, luni, ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, la dezbaterile din comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului asupra proiectului de buget al MT pentru 2019.

"Pentru anul 2019, vom putea să dăm în trafic în ceea ce priveşte autostrăzile 180 de kilometri. Până în momentul de faţă, în România avem 807 kilometri de autostradă în trafic. Deci, pentru 2019 am prognozat următoarele autostrăzi care pot fi finalizate ca şi tronsoane: Lugoj - Deva, loturile 3 şi 4 - 43 de km, o secţiune de încă 4 kilometri, Autostrada Sebeş - Turda, loturile 1 şi 2 - 41 km, Ogra - Câmpia Turzii, între Iernut şi Cheţani - 17,9 km, un alt lot între Cheţani şi Câmpia Turzii, de 15,69 de km, Suplacu de Barcău - Biharia - Borş, care-i componentă a Autostrăzii Transilvania - 5,35 km", a spus Rovana Plumb.

De asemenea, se va da în trafic Centura municipiului Bacău, de 16 km, Drumul expres Craiova - Piteşti tronsoanele 1 şi 2, de 27,35 de km în total.

"Din autostrada Comarnic - Braşov, sectorul Râşnov-Cristian, avem un drum de legătură cu Braşovul de 10 km. În total, aceştia fac 180 de km", a precizat ea.

Potrivit ministrului interimar, toate aceste proiecte sunt finanţate din fonduri europene, cu excepţia drumului de legătură pentru Braşov, care este finanţat de la bugetul de stat.

"Sunt foarte multe de spus în domeniul transporturilor. Important este că avem o alocare foarte mare investiţională de peste 7 miliarde de lei, care reprezintă 60% din totalul bugetului alocat domeniului transporturilor", a adăugat Plumb.

Probleme financiare şi progres lent pe mai multe sectoare de drum, pe tronsoanele de lângă Cluj

O filmare aeriană realizată de Asociația Pro Infrastructură (API) la începutul lunii februarie, deasupra șantierului Autostrăzii Câmpia Turzii - Târgu-Mureș (A3), trădează progresul slab al lucrărilor pe mai multe sectoare din drum. De asemenea, reprezentanții asociației atrag atenția asupra problemelor de natură financiară cu care constructorii se confruntă și subliniază că bugetul alocat în 2019 pentru Autostrada Transilvania este doar o treime din necesarul finalizării celor două contracte, iar pe A10 Sebeș-Alba Iulia-Aiud ar fi nevoie de 660 de milioane de lei (cu TVA) pentru lucrările rămase de executat din cele două contracte, suma alocată fiind de doar 160 de milioane de lei (24,2%), mai arată Asociația Pro Infrastructură. 

 

Comenteaza