Impactul coronavirusului asupra modului în care cheltuim și ne împrumutăm

Impactul coronavirusului asupra modului în care cheltuim și ne împrumutăm

Criza pandemică a adus numeroase schimbări în viața noastră de zi cu zi. După cum era de așteptat, acestea se reflectă și în finanțele personale ale populației.

Un recent studiu IPSOS la nivel european efectuat în luna mai și oferit publicității luna aceasta arată schimbările pe care criza coronavirusului le-a adus în viața consumatorilor din 13 țări europene, inclusiv România.

Principala concluzie este că aceste schimbări sunt notabile, cea mai importantă fiind că 30% dintre europeni acum economisesc mai mult (31% în România), în timp ce 44% declară că au redus cheltuielile (46% în cazul României). Dacă o parte din reducerile de cheltuieli au fost forțate de reducerea veniturilor, în alte cazuri economiile au apărut deoarece au dispărut anumite activități zilnice – ieșirile din casă fiind drastic limitate. Au fost raportate și economii efectuate conștient, cu scopul de a reduce din incertitudinea provocată de pandemie.

Este interesant că numărul exprimat în procente al gospodăriilor fără economii rămâne aproximativ la fel. Pentru o bună parte din aceste persoane creditele de nevoi personale s-ar putea să rămână cea mai bună soluție temporară pentru a depăși această perioadă. Impactul ordonanțelor militare și a altor măsuri legislative provocate de pandemia COVID-19 nu sunt deloc de neglijat, după cum se poate observa din această sinteză excelentă efectuată de comparatorul internațional de credite Finbino. Este bine ca persoanele interesate de un credit de nevoi personale sau de altă natură să țină cont de aceste modificări atunci când analizează oportunitatea acestuia. Mai ales că un sondaj al Băncii Naționale a României efectuat în rândul celor mai importante bănci din țară semnalează o posibilă înăsprire a standardelor de creditare - atât pentru solicitanții care doresc să își cumpere o locuință sau un teren, cât și pentru creditele de consum.

Dintre cele 13 țări studiate în studiul IPSOS, românii în continuare se situează pe ultimul loc în ceea ce privește procentul de gospodării care au economii. În luna mai a acestui an, 35% dintre aceștia au declarat că nu au deloc economii, comparativ cu 39% în decembrie 2019. Având în vedere această realitate, nu ar trebui să ne mire că aproape 76% dintre români au declarat că s-ar simți mai confortabil dacă ar avea mai multe economii decât au acum, ceea ce reprezintă o creștere cu 5 procente față de decembrie 2019. Menționăm că media europeană este de 68%.

Sursele informațiilor:

1. „Coronavirus: saving differently, not equally”, studiu IPSOS / ING efectuat în mai 2020, dat publicității în iulie 2020

2. „Pandemia COVID19 - impactul ordonanțelor militare și al altor legi asupra finanțelor personale și a vieții economice”, comparatorul internațional de credite Finbino.ro

3. „Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei”, Banca Națională a României

Comenteaza