Imobiliare de Cluj la sfârșit de iarnă. Cât s-au scumpit apartamentele noi și vechi în februarie

Imobiliare de Cluj la sfârșit de iarnă. Cât s-au scumpit apartamentele noi și vechi în februarie

Prețurile cerute pentru apartamentele vechi și noi din Cluj-Napoca au crescut înainte de venirea primăverii.

Comparând prețurile apartamentelor noi de vânzare cu cele ale apartamentelor vechi din cele 9 orașe analizate de o platformă de anunțuri imobiliare, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, se observă o serie de diferențe.

Astfel, în Cluj-Napoca regăsim cea mai mică diferență de preț între cele două tipuri de imobile (noi vs. vechi), cu o diferență de sub 1% în favoarea apartamentelor noi. De asemenea, cea mai mare diferență de preț se regăsește în Brașov, unde apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 12% comparativ cu apartamentele noi. Totodată, orașele Iași și Sibiu sunt singurele în care prețurile apartamentelor vechi sunt mai mari ca prețurile apartamentelor noi cu 1%, respectiv 3%, potrivit unui comunicat storia.

Conform sursei citate, în Cluj-Napoca, în luna februarie a.c., prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.619 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.622 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat comparativ cu februarie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.614 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat decât în aceeași lună a anului anterior.

„În luna februarie am remarcat o ascensiune spectaculoasă a interesului pentru apartamentele de vânzare, cu o creștere de 78% la capitolul contactărilor, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Analizând evoluția și față de ianuarie 2024, observăm o ușoară diminuare de doar 1%, deși luna februarie a avut un număr mai redus de zile calendaristice. De asemenea, am observat că în ciuda statutului său de lider economic, cu cele mai mari venituri din țară, Bucureștiul ocupă doar locul trei în ceea ce privește prețul pe metru pătrat, ceea ce evidențiază o accesibilitate crescută la capitolul achiziționării de locuințe și contribuie la creșterea atractivității pieței imobiliare din București”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

În luna februarie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 9% comparativ cu luna februarie a anului trecut. Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 10% în luna februarie 2024 vs. februarie 2023, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 8%, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. În ceea ce privește durata de viață a anunțurilor cu proprietăți de vânzare de pe site, aceasta a scăzut cu 12% față de luna februarie 2023 și cu 10% față de luna ianuarie 2024, ceea ce arată că interesul utilizatorilor este mai ridicat și că proprietățile se tranzacționează mai rapid. Concret, cu cât scade durata de expunere a anunțurilor pe site, crește viteza de tranzacționare a imobilelor menționate în anunțurile imobiliare.

 

Comenteaza