IFC oferă 100 de mil. euro Băncii Transilvania, ca parte a unui pachet de obligațiuni subordonate de 200 de mil. euro, alături de Asian Infrastructure Investment Bank

IFC oferă 100 de mil. euro Băncii Transilvania, ca parte a unui pachet de obligațiuni subordonate de 200 de mil. euro, alături de Asian Infrastructure Investment Bank

IFC oferă 100 de milioane de euro Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România, ca parte a unui pachet de obligatiuni subordonate în valoare de 200 de milioane de euro, alături de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

Investiția IFC are ca scop facilitarea accesului la creditele ipotecare în România, contribuind în același timp la atenuarea și reducerea efectelor schimbărilor climatice și la susținerea sectorului bancar al țării.

Această finanțare adresează provocările care provin din oferta de locuințe vechi, inadecvate și ineficiente din punct de vedere energetic a țării. Ea va suplimenta opțiunile de finanțare a locuințelor și va îmbunătăți condițiile de viață prin încurajarea furnizării de locuințe mai eficiente din punct de vedere energetic dar in același timp ecologice.

„Noua facilitate de finanțare susținută de IFC ne ajută să ne intensificăm eforturile de finanțare în domenii de interes pentru tranziția către o economie sustenabilă în România. Astfel, direcționarea fondurilor obținute către credite ipotecare verzi va diminua consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră, asigurând în același timp îmbunătățirea condițiilor de locuit”, a declarat Ӧmer Tetik, CEO Banca Transilvania.

Aflată pe locul al cincilea în topul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) în rândul țărilor UE și pe locul 42 la nivel mondial, România trebuie să ia măsuri urgente pentru a-și reduce amprenta de carbon, pentru a-și ecologiza stocul de locuințe și pentru a îmbunătăți calitatea aerului și eficiența energetică. Investiția de la IFC va fi dedicată în principal finanțării ipotecare, cu un procent de minim 80% alocat finanțării ipotecilor verzi.

Finanțarea de tip datorie subordonată, care va fi listată la Bursa de Valori București, respectă standardele de reglementare Basel III, precum și legislația UE și cea națională în domeniu. Prin faptul că este calificat drept capital de nivel 2, instrumentul hibrid va contribui la creșterea rezilienței BT și la dezvoltarea sectorului bancar din România.

„Investițiile din sectorul privat sunt esențiale pentru creșterea accesului la finanțare pentru locuințe la prețuri accesibile. Ne propunem să abordăm problema locuințelor din România împreună cu partenerul nostru pe termen lung BT, ajutând în același timp țara să își atingă obiectivele de reducere a schimbărilor climatice prin îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor”, a declarat Rana Karadsheh, director regional IFC.

Parteneriatul dintre IFC și Banca Transilvania a însemnat, începând cu 2004, 14 investiții și 3 proiecte de consultanță.
 

Comenteaza